Halloween. Töltött paprika lámpások. (vegán)

  • 2016.10.28.
  • 2

Nagyon szeretek a konyhában kreatívoskodni, így született meg ez a Halloween-re kigondolt finom paprikalámpás is de biztos, hogy az év többi napjain is el fogom készíteni.A neten vannak hasonló ilyen kis töltött paprikák de úgy ahogy én készítem még nem láttam.Nagyon finoman fűszeres, kis chilivel megbolondított, gerslivel összerottyantott vörösbabos töltelék, kicsit mexikói chilis babra emlékeztető ízvilágú:)Rendkívül egészséges és laktató főétel vagy éppen vacsora is lehet. Alacsony a zsírtartalma és nagyon jól hasznosuló szénhidrátokat tartalmaz. A gersli kiváló az emésztésre, szépít, jótékonyan hat a szívre, az idegrendszerre. A babbal, - amelynek fehérjetartalma említésre méltó-, együtt teljes értékű fehérje forrás. Azonban nem gluténmentes. Ha valaki gluténérzékeny, barna rizzsel, quinoával helyettesítheti.Hozzávalók:4-5 db sárga pritamin paprika15 dkg gersli (hántolt árpa)400 g vörös bab konzerv (töltő tömeg kb. 250 g)1 fej vöröshagymaKb. 3 teáskanál sűrített paradicsomOlíva olajFűszerek: Tiszta só, füstölt só, füstölt piros, őrölt paprika, frissen őrölt bors, chili con carne fűszerkeverék, chiliVegán reszelhető sajt (opcionális)Elkészítés:A gerslit jól mossuk át folyó víz alatt egy szűrőben és forró vízben áztassuk kb. 2 órán át; ez segít abban, hogy hamarabb megfőjjön. Majd az áztató vizet szűrjük le és sós, vegamixes vízben főzzük puhára és ismét szűrjük le.A paprikáknak a szár felőli részét vágjuk le úgy, mintha egy kalapot csinálnánk. Faragjunk szemeket, orrot és szájat a paprikáknak. Belül sózzuk, borsozzuk (a tetőt is) és locsoljuk meg olíva olajjal.Ezután készítsük el a tölteléket:
A vöröshagymát vágjuk apróra, pároljuk üvegesre egy kevés olíva olajban. Húzzuk le a tűzről és tegyük bele a fűszereket. Majd visszatéve a tűzre, öntsük bele a babot és egy kevés levét a babnak, tegyük bele a főtt gerslit és főzzük össze néhány perc alatt. Ha nagyon száraz a bab levéből tegyünk még bele.A tölteléket töltsük a paprikákba, reszelhetünk rá sajtot és 200 Celsius fokon süssük kb. 30-40 percig. A tetőket is tegyük a tepsibe külön a töltött paprikák mellé, ne a töltött paprikákra. Jó étvágyat!