Céklás cupcake, selyemtofu krémmel (vegán).

  • 2016.10.23.
  • 6

Könnyed, nagyon puha, tej- és tojásmentes cupcake.Nem tartalmaz fehérlisztet. Csökkentett cukortartalmú finomság. A kellemes édességét nyírfacukorral és természetes cukorhelyettesítővel értem el.Puffasztott amarántot is tettem bele, ami a légies könyedségét adja meg amellett, hogy kalciummal és magnéziummal dúsítja ezt a finom sütit.…és a krém, az is különleges ;)Selyem tofuból készítettem, a színét pedig természetes céklapor adja.Ezt a cupcaket elkészítettem a TV2-FEM3 Café délelőtti adásában is. A felvétel hamarosan feltöltöm.Hozzávalók (12 db-hoz):Cupcakehez:1 csésze rizstej (250 ml-es csésze)1 teáskanál almaecet3/4 csésze kókuszvirágcukor2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (Dia-Wellness 1:4)1 vanília rúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanília esszenciaFél pohár cékla püré1/4 csésze kókuszolaj1 csésze teljes kiőrlésű tönköly liszt2 evőkanál puffasztott amaránt1/2 csésze kakaópor1 teáskanál szódabikarbóna1/2 teáskanál sütőpor1 csipet Tiszta sóKrémhez:1 blokk selyemtofu (firm)4 evőkanál nyírfacukor (por)2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (Dia-Wellness 1:4)3 evőkanál kukoricakeményítő1 teáskanál céklapor7-10 csepp citromléElkészítés:Cupcake:Kb. 3 ujjnyi céklát (1-2 db) mossunk meg, héjastól tekerjünk alufóliába és 45 perc alatt 210 Celsius fokon süssük puhára. Hűtsük ki, hámozzuk meg (érdemes gumikesztyűt használni) és egy pici vízzel turmixoljuk pépesre.Az első 7 hozzávalót keverjük össze; fontos hogy a folyadékok legyenek szobahőmérsékletűek vagy picit langyosak.Egy külön tálba az utolsó 6 hozzávalót keverjük össze és öntsük a folyékony hozzávalókhoz, miközben folyamatosan keverjük.Tegyük a masszát a muffinpapirokba, amelyeket előzőleg már beletettünk a fém muffinsütő formába. (Nem javaslok szilikonos formát mert nagyon vizes marad a muffin).Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra.Sütési hőfok: 190 Celsius fokSütési mód: alsó-felső normálSütési idő: kb. 22 percKrém:A tofut tegyük egy aprítógépbe. Tegyük bele a kávédarálóban porrá őrölt cukrot és édesítőt. Szitáljuk bele a keményítőt és aprítsuk selymesre.Végül szitáljuk bele a céklaport és még forgassuk meg az aprító késeivel.Tegyük hűtőbe fél órára.Ha a cupcake-k kihűltek rátehetjük a krémet.Én csillagcsöves nyomózsákból nyomtam és árvácskával díszítettem ami ehető virág.Jó étvágyat!