Zöldborsó leves glutén- és tojásmentes nokedlivel.

  • 2016.08.04.
  • 9

Finom roppanós zöldborsó, friss nyári zöldségek és csicseriborsólisztes nokedli.
Kellemes nyári ízek de én a hűvösebb évszakokban is biztos elkészítem majd, mert egy picit forróbra melegítve, biztos jól fog esni akkor is :)Minden évszakban fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. Ez 10 testsúly-kilogrammonként 4 dl tiszta vizet jelent minimum. Ebbe igaz, hogy nem tartozik bele a levesek folyadéktartalma, viszont a levesek mindenkor hozzájárulnak a jó emésztéshez, a folyadék pótlásához. A
fogyasztásuk általi telítettségérzet
miatt a diéta egyik legjobb étele közé tartozik. Egyszer valahol olvastam, hogy a natúr zöldséglevessel rákos betegeket is gyógyítottak.Ez a zöldborsó leves abban tér el a hagyományostól, hogy a nokedliket csicseriborsó lisztből csináltam és nem használtam tojás sem. Egyébként pedig egy teljesen hagyományos, piros fűszerpaprikás leves. Tejmentes, cukormentes.Hozzávalók:350 g zöldborsó1 nagy répa2 fehérrépa10 cm póréhagyma1 db kicsi karalábé1 kis csokor petrezselyemzöld1 kávéskanál piros fűszerpaprikaFél evőkanál vegamix (szárított, sómentes zöldfűszerek)1 teáskanál zabliszt/barna rizsliszt/hajdinaliszt
(ez utóbbiak gluténmentesek) a sűrítéshez de elhagyhatóÍzlés szerint frissen őrölt bors, tiszta só1 evőkanál kókuszolajNokedlihez:3 enyhén púpozott
evőkanál csicseriborsó liszt2-3 csipet fekete só (ez adja a
tojásos ízt)Annyi víz, hogy a hagyományos nokedlihez képest sokkal sűrűbb tésztát kapjunk.Elkészítés:A kókuszolajban pároljuk üvegesre az apróra vágott póréhagymát, majd tegyük bele a zöldborsót, az összes többi zöldséget, amelyeket kellemes kis darabokra vágtunk.Szórjuk bele a zablisztet és az őrölt piros paprikát, keverjük össze a zöldségekkel és engedjük fel vízzel. Fűszerezzük a sóval, borssal, vegamixxel. Végül az összeaprított petrezselyemzöldet is szórjuk bele.Míg fő a leves készítsük el a nokedlit:A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük ki a tésztát és kész is van.Mikor a zöldségek megfőttek, egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a nokedlitésztát a levesbe, amely fő de nem zubog. Jó étvágyat kívánok!