Zöldspárgás, meleg tésztasaláta (gluténmentes).

  • 2016.06.09.
  • 0

Ebbe a finom és laktató tésztasalátába mindent beletettem, ami egy ételbe szükséges: egy marék egészség, pompázó színek, egyszerű és gyors elkészítés és mindezt szívvel :)A spárgát gluténmentes, színes tésztával tálalom. Igazán friss és laktató egytálétel, hiszen teszek bele nyers spárgafejeket, friss salátát is. Ezeken kívül még megszórom kendermaggal és csírákkal is. A kendermagban egyszerre megtalálható az összes esszenciális aminosav, a csírák tele vannak klorofillal, fehérjével, életerővel, vitaminokkal.A spárgából érdemes a szezonjában minél többet fogyasztani, mert csak rövid ideig tart viszont szervezetünk meghálálja. Alacsony kalóriatartalma mellett, magas a rosttartalma, folsavban, A, B,C, E vitaminban gazdag.
Vízhajtó, vesekőeltávolító.Érdemes nyersen is fogyasztani. A fej része a legfinomabb, legroppanósabb és ahol két kezünk segítségével elpattan, ott van a fás rész, amit már ne tegyünk bele az ételbe.Hozzávalók 2 személyre:1 csomag zöldspárga3-5 gerezd fokhagymaKb. 2 evőkanál vegán vaj (Alsana bio)200 g színes, gluténmentes tészta (Biorganic)Ízlés szerint só, frissen őrölt színes bors1 evőkanál hidegen préselt olíva olaj1 marék vegyes friss saláta (jég-, római, stb.)1 evőkanál kendermag1 nagy csipet friss csíra (lucerna, lenmag)2 db fürtös paradicsomElkészítés:Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat. Mikor elolvadt, nyomjuk bele a fokhagymákat.Pár másodperc múlva, adjuk hozzá a kb. 4 cm-re vágott, hámozatlan zöldspárgadarabokat DE pár darabot még nyersen menekítsünk meg, mert tálaláskor fogjuk még használni. Nagy lángon süssük s közben pároljuk a spárgát.Sózzuk, borsozzuk és kb. 5 perc múlva kész a spárga.Ezután a négybe vágott paradicsomoknak /ugyenebbe a serpenyőben néhány perc alatt/, minden oldalát süssük meg.A tésztát sós, bő, lobogó vízben főzzük meg. Kb. 5-8 perc. Szűrjük le DE a vízből hagyjunk meg egy keveset, hogy a tésztához adagoljunk ha esetleg száraz lenne.A kifőtt tésztát, a párolt spárgát, az összetépkedett salátát, az olíva olajat és esetlegesen a főzővízből egy keveset keverjünk óvatosan össze, hogy ne törjük szét a tésztát.Tálaláskor tegyünk a friss spárgafejeket a spárgás tésztára. Tegyük rá a sült paradicsomokat, szórjuk meg kendermaggal és tegyünk rá friss csírát.Ez a spárgás, gluténmentes tésztasaláta szereti a borsot, így evés előtt frissen őröljünk rá.Ha szereted a spárgát, nézz bele a tormás, zöldspárgás tagliatelle receptembe is, amely zabtejszínnel készül.Jó étvágyat!