Kölespite, citrusos krémmel, friss gyümölcsökkel. (vegan)

  • 2016.06.23.
  • 2

Gluténmentes, könnyű, citromos, enyhén édeskés igazi nyári csábítás.A pitetésztában csak köles, chia mag és némi édesítő van. A krémet selyem (silk) tofuból készítettem, amelynek íze hasonlít egy citromos cheescake-hez. A tetejére pedig bármilyen gyümölcsöt lehet tenni.A kölesnek redkívül jó élettani hatásai vannak. Erősíti
a kötőszöveteket, így felveszi a küzdelmet a narancsbőr ellen is. Nagyon jó a szemre a fogakra, magas rosttartalma segít a salaktalanításban. A benne lévő ásványi anyagok lúgosítják a szervezetetet.A chia magról talán már nem is kell írnom. Igazi superfood tele könnyen emészthető fehérjével, rengeteg kalciumm, magnéziummal. Nézd meg a chia pizza receptemet, ott részletesebben írok
achia mag jótékony hatásairól :)Pite tésztához:170 g köles450 g víz vagy fele-fele arányban víz és rizstej1 csipet Tiszta só2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 édesítő3 evőkanál nádcukor2 evőkanál chia mag (kávédarálóban leőrölve) + 2 evőkanál vízKókuszolaj és vegán vaj a pite tál kikenéséhezCitrusos krémhez:1 tömb selyem tofu (a Culinarisban vettem)1 evőkanál
sörélesztő pehely (ez nem gluténmentes!)1 evőkanál nádcukor1 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő1 citrom héja1-2 evőkanál citromlé1 kávéskanál konjac liszt (elhagyható)Díszítéshez:Kb. 10 szem eper1 db kivi1 marék málna1 marék áfonya1-2 nektarin1 marék szederElkészítés:A kölest mossuk át és a 450 g folyadékban főzzük meg. (nem kell kavargatni, félig fedő alatt főzzük, vigyázat hamar kifut). A vízbe tegyük bele a sót, a cukorhelyettesítőt és a cukrot.Mikor megfőtt, hagyjuk kicsit hűlni.Keverjük el a ledarált chia magot a 2 evőkanál vízzel és ezt a masszát jól keverjük bele a megfőtt kölesbe. Villávan jól törjük össze a kölesszemeket és jól oszlassuk el benne a chia magos masszát.A pitetálat kenjük ki vajjal és az aljába vágjunk bele egy szilikonos sütőpapirt, amelyet kenjünk le kókuszolajjal vékonyan.Erre nyomkodjuk rá a félig kihűlt kölest úgy, hogy a pitetál oldalára is jusson. Ezt kókuszolajos kézzel csináljuk, mert a köles ragadós.200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük a tésztát.Ha megsült hagyjuk kihűlni.Közben a krémhez a hozzávalókat tegyük egy aprítógépbe és jól keverjük össze. Selymes, krémes állagúra. A konjac lisz pudingossá teszi, én a végén teszem bele. Nem kelle megilyedni, szinte nulla szénhidráttartalma van, magas rosttartalmú növényi őrlemény.A kihült pitetésztára kenjük rá a citrusos krémet, majd díszítsük gazdagon a friss gyümölcsökkel.Jó étvágyat!Iza.