Viszlát hús!Helló gomba!

  • 2019.03.06.
  • 4





„Emlékezz ember porból vagy és porrá leszel!” - mondta mindig a dédi hamvazószerdán, mielőtt még belekanalaztam volna a szokásos „böjti” rongylevesbe. Onnantól kezdve húsvétig minden pénteken tojásos levest, tojásos nokedlit vagy valamilyen főzeléket ettünk tükörtojással. Vártuk is ám a húsvétot, mint a Messiást!

Pedig a böjtnek a régi, ilyen-olyan diéták, paleo vagy mentes étkezés előtt meg volt a szerepe: a nagy farsangi bálozás, disznóvágás és hasonlók után egyensúlyba hozta a szervezetet.

A nagy tavaszi regeneráció jegyében az elmúlt néhány évben főleg a férjem (én csak két hétig bírtam) keményen betartotta a böjtöt. Magyarán nem evett negyven napig húst. A nagy tanulságok a következőek voltak:



jobban oda kell figyelni a szénhidrát-fogyasztásra


a megfelelő fűszerrel és technikával bármelyik zöldség finom


a gyerekek odavannak a spenót és karfiolfasírtért


felgyorsul az anyagcsere és minimál sport mellett is szépen lassan olvadnak le a kilók



De maradjunk az első pontnál! Ahhoz, hogy ne felesleges szén-hidráttal pótoljuk a kieső állati fehérjét, érdemes végignézni, hogy minek magas a fehérjetartalma. Ebből szempontból egy fajta jolly joker bármilyen gomba. Miért?



tartalmazza a szervezet számára összes nélkülözhetetlen aminosavat


tele vannak rosttal, így hamar jól laksz tőlük


alacsony a kalóriatartalmuk


szuper kálium, foszfor, kálcium, valamint D-, B-,E-, és K-vitamin forrásnak számítanak



A gombák rengetegféleképp elkészíthetőek Most például a világ egyik legegyszerűbb tavaszi töltött gombáját készítettük el.Ehhez a nagy kalapú portobellót (igazából egy nagy kalapú csiperke) választottuk, hogy minél több cukkinis-répás keverék férjen bele.

Tavaszi töltött gomba

Hozzávalók négy főre:


nyolc darab portobelló ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.)
egy nagyobb szál sárgarépa
egy nagyobb szál cukkini
két kisebb fej lilahagyma
négy gerezd fokhagyma
egy teáskanál őrölt kömény
fél citrom leve
ízlés szerint só
egy deci növényi tejszín (lehetőleg rizs, zab, de kipróbálhatjátok sima főzőtejszínnel is, ha nem vagytok érzékenyek)
olívaolaj a sütéshez


A portobellókat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd kiszedjük belőlük a tönköket. A fejeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoljuk A tönköket, nem dobjuk ki, mert teli vannak ízzel, hanem apró darabokra vágjuk, pont úgy mint a lilahagymát. Aztán a répát és a cukkinit legyaluljuk.

A hagymát megfuttatjuk az olívaolajon. Rádobjuk a tönköket, aztán a répát és a cukkinit is. Kicsit összepirítjuk. Meghintjük sóval, köménnyel és beleöntjük a tejszínt. Főzzük max öt percig, végül egy kis citromlevet is csurgatunk bele. Ezzel készen is van a töltelék.

A fokhagymákat belezúzzuk külön négy cent olívaolajba, amivel szépen átkenjük a tepsiben lévő fejeket. (Nem sózzuk külön a fejeket, mert akkor nem pirulnak, hanem csak párolódnak!) Végül a tölteléket belekanalazzuk a fejekbe és az egészet betesszük sülni úgy negyed órára 180 fokra légkeveréses fokozatra. Akkor van készen, ha szép barnára pirult a széle. Végül sózzuk, a sütés közben kisült levével és fodros petrezselyemmel tálaljuk!