Ropogós töltött pisztráng pofonegyszerűen

  • 2016.04.23.
  • 3





Egyik este vacsoravendégeink voltak. Nem volt kedvem főzni teljesen érthető okokból: finoman szólva ideges lettem, amikor az estére szánt kísérleti mákos sütibe nem volt elég nyírfacukor, ezért mindenféle egyéb dologgal pölö barnára érett banán, méz, agávészirup kellett édesítenem. Az alternatív szükségmegoldásom viszont agyonvágta az állagot, így valami ragacsos-trutymós izé lett belőle, ami egy laza csuklómozdulattal landolt a kukában.

Ebben a felettébb kellemes pillanatban, a férjem közölte süssünk halat, mert az hamar megvan! Én csinálom, ő addig vigyáz a gyerekre! Nagyszerű üzlet, nem?! Jó, legyen hal, csak ne kelljen vele szórakozni! Végül pisztrángot fejeztem, irdaltam, töltöttem és ropogósra sütöttem! Mert szerintem a sült hal akkor isteni, ha az uszonyok chips-szerűre pirulnak…


Minimál styling, maximális élvezet!






Töltött pisztráng (két főre)

két darab egész pisztráng (nagynak tűnik, de sütés során kicsit összeesik)

hat gerezd fokhagyma

egy darab egész citrom

egy maroknyi koriander levél ( ha nincsen, akkor tökéletesen megteszi a mentalevél is)

ízlés szerint só

egy evőkanál balzsamecet

nagyon sok kókuszzsír

A pisztrángot a balzsamecet segítségével tisztára és legfőképpen nyáktalanra mossuk. Ezután papírtörlővel leitatjuk a bőréről a vizet, majd centinként az éles (otthoni konyha szlengben a jó) késsel beirdaljuk. Mindkét oldalát megsózzuk, megkenjük bőségesen fokhagymazúzalékkal, majd töltjük. A kevesebb néha több elve alapján a hasába is teszünk fokhagymát, sót és citromkarikát természetesen héj nélkül. Belecsusztatjuk óvatosan a koriander vagy a mentaleveleket. Ezután elővesszük a legnagyobb serpenyőnket, hogy a halak beleférjenek. Sajnos, a miénk túl kicsinek bizonyulz, ezért lefejeztem pisztrángokat. (A szomszéd macska legnagyobb örömére.) Ez igaz, nem olyan úrias megoldás, de még mindig jobb, mint ha a feje vagy a farka nem sülne át rendesen… Bő kókuszzsírban oldalanként kábé negyed órát sütjük őket. Akkor vannak készen, ha a bőrük szép aranybarnára pirul. A végén a pisztrángocskákra citromlevet csurgatunk és végül az egészséges életmód jegyében fehérrépa pürével tálaljuk…

U.i.: Ha már itt a jó idő: ugyanez a recept grillen sütve egyszerűen pazar!