Pihe-puha focaccia házi zelleres paradicsomos szósszal

  • 2018.11.02.
  • 8






Nem pizza. Nincsen rajta sajt, mégis versenyeztek érte a fiúk.




Petivel, a férjemmel úgy szoktunk fizetés előtt spórolni, hogy nem megyünk addig boltba, amíg ki nem főztük, sütöttük, a kamrában fellelhető alapanyagok nagyjából kétharmadát. Ennek két előnye is van:


viszonylag kevés étel végzi a kukában
és kreativitásra ösztönöz, mert mindig másból kell varázsolni


A héten egyik estére már csak pár szikkadt zsemle maradt, ezért Peti megkért, süssek valami finomat vacsira. Valami újdonságot, amit eddig még soha. Majd félvállról a következőket tette hozzá: (szó szerint idézem)


„Úgy főzöl, mintha Cristiano Ronaldót a középpályán játszatnák. Jó, jó, de a te igazi műfajod a sütés.”


Amíg eldöntöttem, hogy ezt bóknak vagy sértésnek veszem készítettem egy tepsi pihe-puha focacciát, amelynek a tésztájában nemcsak rengeteg fokhagyma és olívaolaj van, hanem egy deci Irsai is. A srácok versenyeztek az utolsó morzsákért.


Ha minden alapanyagot beleszámolok, négyünk vacsorája nagyjából négy-ötszáz forintból kijött. 




Pihe-puha fehérboros focaccia paradicsomos zelleres szósszal

Hozzávalók ( egy közepes tepsihez)

A tésztához:


kb. 380 gramm pizzaliszt (kenyérliszt is jó)
2 csomag instant élesztő
nagyjából fél deci langyos víz
fél deci fehér bor ( Én Irsait használtam, de más száraz bor is jó.)
4 cent olívaolaj
1 evőkanál só
3 teáskanál cukor
3 gerezd fokhagyma


A szószhoz:


3 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 cent olívaolaj
egy teáskanál kakukkfű
egy teáskanál apróra vágott friss zeller
ízlés szerint só



A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, az instant élesztőt. A közepébe lyukat vájuk, és beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat. Majd el kezdjük dagasztani alacsony fokozaton. A bort csak fokozatosan adagoljuk hozzá, attól függően mennyit vesz fel a tészta. Amikor elválik az edény falától akkor jó. 30 percet kelesztjük meleg helyen. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük. Az ujjunkkal megnyomkodjuk és megkenjük fokhagymás olívaolajjal. 20 percet kelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a szószt! A paradicsomokat félbevágjuk és egy sajtreszelőn lereszeljük. Így megmarad a héja és nem megye bele a magja. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagyma gerezdeket, az olívaolajat, a kakukkfüvet és a zellert. Ízlés szerint sózzuk és összekeverjük.

Amint letelt a pihenési idő, megkenjük vele a focaccia tetejét. A tésztát 180 fokon huszonöt percig sütjük. Langyosan szeleteljük, mert olyan illata van, hogy a család tutira nem bírja kivárni, mire kihűl.


A férjem azóta is ezt emlegeti, de majd legközelebb belecsempészek egy kis tönkölylisztet is!