Őszi töltött padlizsán

  • 2018.10.03.
  • 9


Észre sem lehet venni, hogy nincs benne hús!




Sikerült a hétvégén mini padlizsánokat vennem a fehérvári termelői piacon, a Jancsárkertben. Volt közöttük lila, fehér, meg kevert színű is. Úgy örültem komolyan, mint egy pár új cipőnek!

Már amikor beletettem a kosaramba ( bocs, a babakocsi kosarába) tudtam, tölteni fogom őket. Hogy mivel? Zellerrel, dióval, lilahagymával és rengeteg fokhagymával.

Őszi töltött padlizsán

Hozzávalók két személyre:


négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)
egy nagyobb fej lilahagyma
egy csokor szárzeller
egy marék durvára vágott dió
hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)
egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)
néhány levél bazsalikom
egy teáskanál só
ízlés szerint olívaolaj


A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!