Extrán omlós gombás tönkölypite

  • 2018.02.25.
  • 2


A széle ropogós, belseje omlós és szaftos!




Amióta a férjemmel „kocavegák” vagyunk fél tonna zöldség-és gyümölcs áll a hűtőben. A nagyja el is fogy. Azért mindig akad valami, ami elé véletlen beteszem pölö a gyerekek joghurtjait, így vagy penicillin tenyészet lesz belőle (sajnos) vagy pedig uccsó pillanatban meg tudom menteni.

A múlt héten a férjem másfél kiló gombát vett. Kicsit túlzásnak éreztem, de hát ez van, ha elfelejtek listát írni. Az utolsó doboz csiperkéről majdnem megfeledkeztem, mikor "dzsásztintájm" a kezemügyébe akadt. Mivel a gombaleves és a gombapörkölt már a könyökömön jött ki, „mentes”tönkölypitét sütöttem belőle.


Vigyázat!Ez nem desszert, inkább egy tartalmas főétel, amely önmagában is megállja a helyét!


És még a robotgépet sem kellett elővennem, sőt most kivételesen mosogatnom sem kellett.

Omlós gombás tönkölypite

A tésztához:


250 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 gramm eritrit (lehet sima kristálycukor vagy xilit is)
150 gramm margarin (vajjal is szuper)/+--*851/52**
2 deci rizstejszín (főzőtejszín, laktózmentes tejszín is tökéletes
egy evőkanál só


A töltelékhez:


450 gramm barna csiperke
egy fej lilahagyma
egy szál újhagyma
kb. 10 db koktélparadicsom
négy gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors
néhány szál petrezselyem
három-négy levél friss bazsalikom


A lisztet összekeverjük az eritrittel és a sóval, majd hozzá adjuk a késsel apróra vágott margarint. (Használhattok késes aprítót is.), majd apránként hozzácsurgatjuk a tejszínt. Addig gyúrjuk, amíg a massza egy szép, kerek gombóccá nem áll össze. Ezután folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe fél órára pihenni.

Amíg a tészta pihen, összedobjuk a tölteléket!

A csiperkét megpucoljuk és kábé fél centis szeletekre vágjuk, aztán egy kis kockázott lilahagyma és újhagyma társaságában megfuttatjuk egy leheletnyi olívaolajon. Megszórjuk sóval, borssal és egy kis zúzott fokhagymával, hogy klassz telt íze legyen. Amikor el kezd barnulni a gomba, lezárjuk a gázt.

180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát kézzel kilapogatjuk, majd nagyjából huszonöt centisre nyújtjuk, és a margarinnal kikent piteformába tesszük. Az alját villával megszurkáljuk. Az oldalát szépen az ujjunkkal a formába nyomkodjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta és körberakjuk koktélparadicsom szeletekkel. Meghintjük egy kis petrezselyemmel és kábé fél órára betesszük a sütőbe. Akkor van készen, ha szép barna a széle. A végén néhány levél bazsalikommal díszítjük.