Keresztes zsemle nagypéntekre

  • 2018.03.29.
  • 0


​Süsd meg húsvétra kalács helyett! Nem fogod megbánni!Fotó: Kiss László






Idén úgy döntöttem, hogy kalács helyett zsemlét sütök húsvétra. A briteknek van egy bucija, amit kifejezetten ilyenkor készítenek. A hot cross bun első harapásra olyan, mint a zsemle, a fánk és a mézeskalács szerelemgyereke. Diszkréten édes, de mégsem hivalkodóan. Pazar mód illik a reszelt tormához és a főtt sonkához. Még most is összefut a nyál a számban, ha rágondolok... pedig alig van benne cukor.

Hozzávalók (11-12 darabhoz)

A tésztához:


25 dkg kenyérliszt (BL80-as)
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 gramm friss élesztő
két teáskanál fahéj
két teáskanál szerecsendió
három evőkanál cukor
egy evőkanál só
kb. négy deci langyos tej
70 gramm margarin
két tojás
egy marék aszalt áfonya
egy citrom héja


A kereszthez:


50 gramm liszt
egy evőkanál olvasztott vaj
két-három evőkanál víz
egy csipetnyi só


A mázhoz:


két evőkanál házi baracklekvár
egy pici víz


Az élesztőt belemorzsoljuk fél deci langyos tejbe, majd hozzáteszünk egy teáskanál cukrot. Aztán hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba beleszitáljuk a liszteket. Ezt a lépést nem szabad megspórolni, mert különben nem lesz szép magas a buci. Belereszeljük a citrom héját. Megszórjuk a szerecsendióval, fahéjjal, a sóval és a maradék cukorral, majd az egészet összekeverjük. A lisztes massza közepébe lyukat mélyítünk. Beleütjük a két tojást, hozzáadjuk az élesztőt, és apránként a maradék langyos tejet. El kezdjük géppel dagasztani. Először csak alacsony fokozaton, majd pár perc után teljes fokozatra kapcsolhatunk. Ekkor adjuk hozzá a langyos margarint és az aszalt áfonyát. Mikor a tészta elválik a tál falától akkor lesz jó. Alaposan átkenjük olvasztott margarinnal, és addig pihentetjük, ameddig duplájára nem kel. (nagyjából egy óra)

A megkelt tésztából kinyomkodjuk a levegőt, majd kézzel megsodorjuk és nagyjából tizenkét egyenlő részre osztjuk. A masszából gombócokat formázunk, majd meleg helyen tizenöt percet pihentetjük. A gombócokból zsemléket készítünk, és sütőpapíros tepsiben fél órát kelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra és összeállítjuk a kereszteket. A lisztet, összekeverjük a vízzel, a margarinnal. Megsózzuk az egészet, aztán kis tésztakígyókat sodrunk belőle, és óvatosan ráhelyezzük őket a zsemlék tetejére. Beteszünk a sütőbe egy vízzel teli edényt, majd húsz percig sütjük a bucikat. Akkor vannak készen, ha szép aranybarnák és az aljukat ha megkopogtatjuk, akkor telten konganak.

A meleg zsemléket megkenjük alaposan a vizezett lekvárral és sütőrácson kihűtjük őket.