Karácsonyi francia narancsos csoki torta

  • 2018.12.24.
  • 1


Boldog karácsonyt!




Ez a torta eredetileg csak egy könnyed csokis „szuflétorta” akart lenni. Aztán levertem az egészet a pultról. Még melegen. Gondolhatjátok! A fele a konyha padlóján végezte. Ezen a ponton bőgtem el magam. De hát innen szép nyerni. Főleg, hogy elfogyott a csoki. Boltba meg senki sem akart menni… Összeszedtem minden kreativitásom és fél óra múlva már a krémet csurgattam rá a tortára. Nem tudom, milyen felvágva. Ma debütál. Mindenesetre biztató, hogy a széttört részt a fiúk és a férjem felcsipegette a konyhakőről. Én meg a krémes lábast kotortam ki.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:


két tábla étcsoki
150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
négy evőkanál darált mandula
három evőkanál kakaópor
6 tojás
egy narancs héja


A krémhez:


négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
három narancs leve
két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
egy evőkanál rumaroma
három darab lapzselatin
négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Nagyon boldog karácsonyt kívánunk!