Idézd meg a tengert vacsira!

  • 2018.08.01.
  • 6


Citromos-bazsalikommal töltött tengeri sügér narancsos édesköménysalátával!




Tudjuk, milyen rossz, amikor vége van a nyaralásnak. Pláne, ha tombol a kánikula. De csüggedj, egy estére még egy falatnyi erkélyre vagy egy tekintélyesebb teraszra is meg lehet idézni a tengert. Csak egy grillre van szükséged, és máris indulhat a halsütés!

Amíg nem voltak gyerekeink a férjemmel, minden évben lementünk Horvátba nyaralni, ahol aztán azzal töltöttük az estéinket, hogy felfedeztük a helyi ízeket. A hagyományos éttermek helyett a kikötő melletti halsütőket választottuk, mert ott frissebb volt a hal, a tintahal meg a kagyló. Ott sütötték előttünk a grillen. A sós, faszenes illatot még mindig érzem, pedig nem mostanában jártunk arrafele...

Egyik nap családilag bevásároltunk a hozzánk legközelebbi diszkontban. Én épp a gyerekekkel küzdöttem, hogy melyikük üljön a bevásárlókocsiban, mikor a férjem oldalba bökött:


-Odanézz!- és rámutatott a hűtőpultra.


Mintha csak Horvátban lettünk volna. Csodás orata (aranydurbincs), fenséges branzino (tengeri sügér). Vettünk is egy adagot! (Kár, hogy csak egyet!)

Aztán az egyik dögmeleg nap felállítottuk a teraszon a mobil nyári konyhát. Magyarán kiraktuk a kontakt grillt, és csaptunk egy félig horvát, és a férjem kedvéért egy félig olasz estet a branzinóval meg az édesköménnyel.


Branzinók sütésre készen!




Citromos-bazsalikomos töltött tengeri sügér

Hozzávalók két személyre:


két közepes tengeri sügér
egy citrom
négy gerezd fokhagyma
egy csokor bazsalikom
egy csokor citromfű
Ízlés szerint só
ízlés szerint olívaolaj


A halakat óvatosan megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra törlünk. Elkészítjük a tölteléket! Egy citromot hat gerezdre vágunk. A fokhagymát legyaluljuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A bazsalikomot és a citromfüvet pedig apróra vágjuk. Beletesszük a tölteléknek valót egy tálba. Alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük két evőkanálnyi olívaolajjal. A halakat alaposan besózzuk. Kivül-belül. Ne izguljatok, kábé misön impasziböl túlsózni! Majd a fűszerekkel feltöltjük egyenként a halak hasát. Belenyomkodunk fejenként még három gerezd citromot és egy fél órát hagyjuk a hűtőben állni. Addig nekiállhatunk a salinak!


Már csak a narancs hiányzik- avagy nyári konyha a teraszon!




Narancsos édeskömény saláta

Hozzávalók két személyre:


egy nagyobb édeskömény
egy nagyobb lilahagyma
egy narancs
egy evőkanál olívaolaj
egy teáskanál borecet
ízlés szerint só


A lilahagymát és az édesköményt apróra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük. Tudom, sziszifuszi egy munka, de megéri vele pepecselni. Úgy tudtok a leggyorsabban haladni, ha egyszerűen kivágjátok narancshúst a hártyából. Legalábbis nekem ez vált be! De ha van jobb ötletetek, akkor ne tartsátok magatokban!

A narancsot is összevágjuk. Mindent összekeverünk, majd meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pici só, és kész.

De most vissza a halhoz!

A grillt felmelegítitek ( vagy ha hagyományos eszközzel dolgoztok, akkor ha már parázslik), aztán ráteszitek a halat. A végén meg lehet még egy kis citrommal locsolni, de ez nem fontos! Egy pohár száraz fehér borral igazi mediterrán vacsora!