Húsleves, ahogy még sosem kóstoltad!
- 2019.01.16.
- 4
Mindenkinek van egy saját húsleves receptje. Nekem is. Jobban mondva több is. Mindig attól függően változtatom a benne lévő zöldségeket és a fűszereket, hogy éppen milyen évszak van.
Nyáron általában sok zölddel és friss lestyánnal tálalom, télen meg telepakolom gyökérzöldségekkel, rizstésztával. No meg reszelek bele vagy két centi gyömbért, hogy legyen ereje. Sőt, ha van egy kis időm, akkor egy kis teriyaki csirkét is összedobok mellé, mert remekül passzolnak egymáshoz
Téli húsleves kétféle csirkével ( négy főre)
egy kiló csirkemell
három szál sárgarépa
két szál fehérrépa
egy fél fej zeller
egy fél fej karalábé
egy fej vöröshagyma
három gerezd fokhagyma
fél csomag rizstészta
egy marék friss petrezselyem
két centi hosszú gyömbér
egy evőkanál őrölt koriander
két evőkanál teriyaki szósz (a sült csirkéhez)
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
három liter zöldségalaplé
A csirkemellet megfelezem. Az egyik felát nagyobb darabokra vágom és felteszem egy nagy fazékban a zöldségalaplében főzni. Közben megpucolom, és durvára vágom a karalábét, a zellert, a sárgarépát és a fehérrépát, majd ezeket is beledobom a levesbe. Utána egészben beleteszem a megpucolt vöröshagymát, és a fokhagyma gerezdeket. Sózom, borsozom. A gyömbért belereszelem, a koriandert belehintem és az egészet lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve legalább másfél órán keresztül főzöm. Mikor már a csirke szinte száljaira omlott, akkor belefőzöm a rizstésztát is. Majd mindenből egy keveset merek a tányérba.
Amíg fő a leves, addig a maradék csirkét egészben kis lángon egy fedős wokban olívaolajon el kezdem pirítani. Meglocsolom bőségesen a teriyaki szósszal és megsózom. Gyakran forgatom, hogy oda ne kozmáljon az alja, és nagyjából tíz perc alatt szaftosra sütöm. Mikor a belsejében is szépen látszódnak a rostok, akkor van kész. Egy kicsit a húst pihentetem, majd gusztusos szeletekre vágon és a leves tetejére pakolom. Végül a frissesség kedvért mindent megszórok egy kis petrezselyemmel.
A szerzőről
fitfoodchallenge