Házi meggykrémes torta a dzsungelból
- 2018.06.02.
- 9
Hagytam kibontakozni a majdnem négyévest.
A négy éves fiam egyik reggel két autózás között bejelentette: Süssünk dzsungeltortát!
- Hogy mit? - kérdeztem nyitott szemmel álmodva, mert az ötszázadikra visszamelegített kávémat még meginni sem tudtam.
-Legyen rajta tigris, meg pálmafáról lógó majom. Meg oroszlán! De ne aggódj! Én majd segítek neked!
-Hűha - gondoltam magamban. Már jól kezdődik, de nem akartam elrontani a kedvét, annyira csillogott a szeme. Inkább izomból lehúztam a feketét, aztán mint egy nagyvárosi indiánasszony magamra kötöttem a kicsit, és nekiálltunk tortát sütni.
Ott kezdődött, hogy a kicsi 10 perc után lekérezkedett a hátamról és kiborította a lisztet a földre és elkezdett homokozni a konyhában. Aztán mindenhova meggyes ujjnyomok kerültek, úgyhogy a székhuzatoktól kezdve a felsőmön át minden de minden ment a mosásba. Végül pedig majdnem drifteltek a kisautók a csokikrémben. Na jó, kicsit engedtem! De a gyerekek istenbiz jobban élvezték, mint a játszóházat!
A dizájn teljes mértékben a nagyobbik két keze műve. Tök rendes volt, mert eltekintett a pálmafától meg az ordító oroszlántól. Lett helyette viszont házi meggykrém meg extra finom csokikrém avokádóból!
Hozzávalók (15 centis formához)
Az alaphoz:
50 gramm zabliszt
50 gramm fehér liszt
80 gramm cukor (lehet gyümölcscukor is)
egy teáskanál sütőpor
egy csipet só
fél citrom leve
75 gramm vaj
4 tojás
A meggykrémhez:
egy kis üveg magozott meggy
két teáskanál zselatin fix
ízlés szerint cukor
A csokis avokádókrémhez:
két nagy avokádó
két evőkanál kakaó
ízlés szerint cukor (lehet gyümölcscukor is)
A díszítéshez:
egy csokor menta
néhány szem meggy
Fotó: Kiss László
A kimért liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzácsurgatjuk a megolvasztott vajat. Néhány percig hagyjuk közepes fokozaton a robotgépet dolgozni, majd beleöntjük a lisztes keveréket. Ha a massza kezd összeállni, belefacsarjuk a fél citrom levét. Az egészet még egyszer alaposan átkeverjük, és a kivajazott formában 180 fokon alsó-felső sütési üzemmódban nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük.
Persze a kicsi sem maradhatott ki!
Amíg a tészta sül, a kimagozott meggyet leturmixoljuk a levével együtt. A meggy savanyúságától függően beleteszünk egy kis cukrot, majd félretesszük az egészet addig, amíg a tészta ki nem hűl.
A kihűlt tésztát kettévágjuk. Ekkor elővesszük a meggykrémet, és csomómentesre keverjük a zselatinnal, majd a krémet óvatosan betöltjük a tésztába. A tortát betesszük a hűtőbe egy órára pihenni. Ha megkötött a meggykrém, csak akkor rakjuk rá a felső darabot, így szép magas lesz a sütemény!
Megint hagyjuk egy órát pihenni. Közben az avokádókat megpucoljuk, felaprítjuk és leturmixoljuk. Alaposan elkeverjük benne a cukrot, a kakaót, és máris dolgozhatunk vele. Megkenjük vele a tortát. Végül az egészet néhány levél mentával és pár szem meggyel díszítjük.
A szerzőről
fitfoodchallenge