Házi meggykrémes torta a dzsungelból

  • 2018.06.02.
  • 9


Hagytam kibontakozni a majdnem négyévest.






A négy éves fiam egyik reggel két autózás között bejelentette: Süssünk dzsungeltortát!

- Hogy mit? - kérdeztem nyitott szemmel álmodva, mert az ötszázadikra visszamelegített kávémat még meginni sem tudtam.

-Legyen rajta tigris, meg pálmafáról lógó majom. Meg oroszlán! De ne aggódj! Én majd segítek neked!

-Hűha - gondoltam magamban. Már jól kezdődik, de nem akartam elrontani a kedvét, annyira csillogott a szeme. Inkább izomból lehúztam a feketét, aztán mint egy nagyvárosi indiánasszony magamra kötöttem a kicsit, és nekiálltunk tortát sütni.

Ott kezdődött, hogy a kicsi 10 perc után lekérezkedett a hátamról és kiborította a lisztet a földre és elkezdett homokozni a konyhában. Aztán mindenhova meggyes ujjnyomok kerültek, úgyhogy a székhuzatoktól kezdve a felsőmön át minden de minden ment a mosásba. Végül pedig majdnem drifteltek a kisautók a csokikrémben. Na jó, kicsit engedtem! De a gyerekek istenbiz jobban élvezték, mint a játszóházat!

A dizájn teljes mértékben a nagyobbik két keze műve. Tök rendes volt, mert eltekintett a pálmafától meg az ordító oroszlántól. Lett helyette viszont házi meggykrém meg extra finom csokikrém avokádóból!

Hozzávalók (15 centis formához)

Az alaphoz:


50 gramm zabliszt
50 gramm fehér liszt
80 gramm cukor (lehet gyümölcscukor is)
egy teáskanál sütőpor
egy csipet só
fél citrom leve
75 gramm vaj
4 tojás


A meggykrémhez:


egy kis üveg magozott meggy
két teáskanál zselatin fix
ízlés szerint cukor


A csokis avokádókrémhez:


két nagy avokádó
két evőkanál kakaó
ízlés szerint cukor (lehet gyümölcscukor is)


A díszítéshez:


egy csokor menta
néhány szem meggy


 

Fotó: Kiss László





A kimért liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzácsurgatjuk a megolvasztott vajat. Néhány percig hagyjuk közepes fokozaton a robotgépet dolgozni, majd beleöntjük a lisztes keveréket. Ha a massza kezd összeállni, belefacsarjuk a fél citrom levét. Az egészet még egyszer alaposan átkeverjük, és a kivajazott formában 180 fokon alsó-felső sütési üzemmódban nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Persze a kicsi sem maradhatott ki!





Amíg a tészta sül, a kimagozott meggyet leturmixoljuk a levével együtt. A meggy savanyúságától függően beleteszünk egy kis cukrot, majd félretesszük az egészet addig, amíg a tészta ki nem hűl.

A kihűlt tésztát kettévágjuk. Ekkor elővesszük a meggykrémet, és csomómentesre keverjük a zselatinnal, majd a krémet óvatosan betöltjük a tésztába. A tortát betesszük a hűtőbe egy órára pihenni. Ha megkötött a meggykrém, csak akkor rakjuk rá a felső darabot, így szép magas lesz a sütemény!



Megint hagyjuk egy órát pihenni. Közben az avokádókat megpucoljuk, felaprítjuk és leturmixoljuk. Alaposan elkeverjük benne a cukrot, a kakaót, és máris dolgozhatunk vele. Megkenjük vele a tortát. Végül az egészet néhány levél mentával és pár szem meggyel díszítjük.

 

Címkék

Torta Lowcarb