Ezt főztük közösen a 15 hónapossal: padlizsános bulgurrizottó!

  • 2018.05.26.
  • 5




Egy gyerekre egy full átlagos családban nagyjából napi hét perc figyelem jut. És ebből ki tudja mennyi a minőségi idő és mennyi a gyeremárvacsorázni/megmostadafogad/készenvaneleckéd satöbbi logisztika. Pedig a gyerekek már egészen pici koruktól vágynak a közösen eltöltött élményekre. És ezt most nem azt jelenti, hogy ahogy megtanulnak, nonstop programokat kell szervezni. Számukra már az is izgalmas, ha a házimunkába bevonjuk őket…

Nem azt mondom, hogy mondjuk egy totyogóssal kell macaront sütni, de egy egyszerűbb ebédben simán segíthet. Nálunk az a felállás, hogy a négyévessel sütök, a 16 hónapossal főzök, ha látom rajtuk, h Ilyenkor lehúzok egy kávét, hogy ne akadjak fent olyan apróságokon mint a földre öntött liszt, vagy a galette tésztában random felbukkanó kisautók vagy a milliméteres darabora szaggatott reteklevelek.

A kicsivel legutóbb padlizsános-paradicsomos bulgurrizottót főztünk. Azt hittem, hogy nem akar bekapcsolódni, mert éppen hedbengelt Alice Cooperre, de aztán észrevette, hogy a hűtőt nyitogatom és már nyomult is. Felállt a kisszékre és nézte, hogyan vágom a fokhagymát. Majd megsimogatta a szárzellert és beleharapott a padlizsán végébe. Kért egy fakanalat meg egy rendes edényt, aztán lemászott és főzve dobolt. Üvöltve éneltem a Poison-t, a tűzhelyen rotyogott a padlizsán, a férjem meg nem értette, hogy csináltunk ekkora partit.

Padlizsános-paradicsomos bulgurrizottó (négy főre)


egy közepes padlizsán
egy fej lilahagyma
két szál szárzeller
Két deci paradicsomlé
egy csokor petrezselyem
négy gerezd fokhagyma
egy evőkanál gyümölcscukor
egy evőkanál só
ízlés szerint bors
egy deci fehér bor
kb. 200 gramm bulgur
A díszítéshez koriander, kakukkfű és egy leheletnyi levendula


Vokban az összevágott lilahagymát egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a kockára vágott padlizsánt, a zúzott fokhagymát és a felkarikázott szárzellert. Pár percet pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével. Fedő alatt tíz percig rotyogtatjuk az egészet, majd megküldjük egy kis fehér borral. (Biztos, a száraz vörös is remekül illett volna hozzá, de hát az a férjem születésnapján elfogyott, úgyhogy fehérrel dolgoztam.) Sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Majd jöhet a petrezselyem. A bulgurt akkor dobjuk bele, amikor még félig kemény a padlizsán, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje az egészet. (Ha ezt elmulasztjuk, akkor férjem szerint olyan száraz lesz a bulgur, mint a púderes f*sz.) Fedő alatt kislángon főzzük még vagy negyedórát. Addigra bulgur meg persze a padlizsán is megpuhul. Egy kis korianderrel, kakukkfűvel meg ha van, levendulával tálaljuk…


Séf megkóstolja a főztjét...