Dinnyetorta levendulás körtével és citromfűvel

  • 2018.07.21.
  • 4






Sütés nélküli torta teli rostokkal és vitaminokkal.


Sárga vagy görög? Maggal vagy mag nélkül? - nyakunkon a dinnyeszezon. Ha nemcsak magában szeretnéd enni, akkor mutatunk egy nagyjából tizenöt perc alatt elkészíthető, sütés nélküli tortát, ami nemcsak hogy teli van rostokkal és vitaminokkal, de különleges savanykás fűszerességével remekül kiemeli a dinnye édes ízét.

Hozzávalók 4 személyre:


egy kerek szelet görögdinnye
három szem keményebb körte
négy szem szilva
egy teáskanál szárított levendula
egy teáskanál zabpehely
tíz kisebb levél citromfű
egy citromleve
három teáskanál nádcukor (lehet eritrit vagy xilit is)
fél deci víz


A körtét megpucoljuk, és szeletekre vágjuk. Rácsorgatjuk a citrom levét, nehogy megbarnuljon. A nádcukrot egy serpenyőben felolvasztjuk. Picit hagyjuk karamellizálódni, majd óvatosan beleforgatjuk a körteszeleteket, és hagyjuk néhány percet párolódni. A gázt visszavesszük alacsonyabb fokozatra, nehogy odaégjen az alja. Majd beledobjuk a szilvát és a szárított levendulát, aztán felöntjük nagyjából fél deci vízzel. Megint rotyogtatjuk pár percet. Közben a dinnyéből egy kör alakú szeletet vágunk. Tudom, ez nem olyan egyszerű, de egy éles kés csodákra képes.

A „tortaalapot” egy tányérra tesszük, és a tetejére rápakoljuk lecsöpögtetett körtét és a szilvát. Kidíszítjük a citromfűlevelekkel, és megszórjuk olyan gondolomformán zabpehellyel és szárított levendulával. A levet átszűrjük egy kisebb tálba. Ez lesz öntet. Nevezzük annak. Ezzel és vaníliafagyival tálaljuk.