Dahl: egy fazéknyi egészség

  • 2019.01.03.
  • 9



Lelkileg feltöltődve, fizikálisan kicsit megfáradva túl vagyunk mi is az ünnepeken. Volt nagy vendégjárás, utazás a nagyszülőkhöz, előszilveszter, családi buli és gigantikus közös főzések. A férjemen meg is látszik az eredmény. Formás apukahasat növesztett. Mondtam is neki, hogy most kell megálljt parancsolni, mert javarészt nem karácsony és szilveszter, hanem inkább szilveszter és karácsony között kúsznak fel a pluszkilók.

A férjem azt is megfogadta, hogy ha jön a jobb idő, akkor bicajjal megy dolgozni, mert kis távon gyorsabb, olcsóbb és egészségbarátabb, mint az autó.

A szolidaritás céljából meg a pénzvonzó hatása miatt január elsejére főztem egy kondér dahlt, ami gyakorlatilag egy gyors, fűszeres, indiai vörös lencseleves. Nincs benne liszt, cukor, tej és hús, mégis úgy jól laktunk tőle, hogy három órán keresztül a malachúst még csak rá sem tudtunk nézni.

Mire jó a vörös lencse? A vörös lencse a hagyományos lencséhez képest apróbb szemű és narancssárgás színű. Tele van rostokkal és vitaminokkal, de tartalmaz még folsavat, omega-3 és -6 zsírsavat és egy jó adag magnéziumot. Kiváló szerotoninforrás, így segít megelőzni a levertséget és a depressziót.

Narancsos-kókuszos dahl ( négy főre)

Hozzávalók:


négyszáz gramm vörös lencse
egy szál póréhagyma
két szál sárgarépa
két centi friss gyömbér
három gerezd fokhagyma
egy narancs leve
két deci kókusztej
egy evőkanál garam masala
egy teáskanál fahéj
egy teáskanál szerecsendió
egy teáskanál kurkuma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
négy deci zöldségalaplé
egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz


z összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!



A dahl (vagy dal, daal, esetleg dhal) egy sűrű indiai leves, mely rántás nélkül valamilyen hüvelyesből (például sárgaborsó, vörös lencse, csicseriborsó, kis szemű bab stb.) készül. Ezen kívül lehet bele rakni paradicsomot, zellert, sütőtököt, cukkinit, padlizsánt, de édesburgonyát és hagyományos krumplit is. Viszont hús sosincs benne. Indiában rizzsel vagy naan-kenyérrel fogyasztják