Kolbászos fánk

  • 2020.01.13.
  • 9

A Vízkeresztet követő időszak farsang néven híresült el a magyar néphagyományban és egészen hamvazószerdáig tart. Ilyenkor hangos mulatozás és nagy evészetek közepette ünneplik majd temetik a telet szerte a Kárpát- medencében. A mulatozások egyik kedvelt édessége a fánk. Most azonban egy sós változattal lepjük meg a kedves olvasót, amibe ráadásul még kolbász is került. Érdemes kipróbálni!Kolbászos fánk
Hozzávalók egy kisebb adaghoz: 25 dkg liszt, 4 g sütőpor, 1 mokkáskanál só, 12 dkg vaj, 1,5 dkg álesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, 12 dkg zsíros túró, 2 tojás, 15 dkg száraz füstölt kolbász, 0,5 l olaj a sütéshez.Elkészítése: 1. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd egy kézi habverővel alaposan összeforgatjuk, hogy jó szellős legyen.2. Hozzáadjuk a puha vajat és összemorzsoljuk a liszttel.3. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, jól összekavarjuk és a tojással meg a túróval együtt a liszthez adjuk, majd alaposan összedolgozzuk.4. Kinyújtjuk és a felére helyezzük a felkarikázott kolbászt.5. A másik felét ráhajtjuk és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.6. Forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Reszelt sajttal megszórva tálajuk. Fokhagymás tejfölt is kínálhatunk mellé.