Szőlőmártás csirkés rizshez

  • 2019.09.07.
  • 3

Hamarosan itt a szüret és minden a szőlőről szól majd. Készüljünk az eseményre egy ízletes szőlőmártással.Szőlőmártás csirkés rizshezHozzávalók 4 személyre:
A rizshez: 20 dkg csirkemell, 1 fej hagyma, 16 dkg rizs, 1 fej hagyma, 5 dkg vaj, 1 leveskocka. A mártáshoz: 5 dkg vaj, 10 dkg nagyszemű fehér szőlő, só, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, 1 dl tejszín,1 teáskanálnyi provance-i fűszerkeverék.Elkészítése: A rizshez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, megdinszteljük benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet is, fehéredésig sütjük, majd beleszórjuk a rizst és felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi, úgy, hogy a rizs és a hús már nem látszik. Beletesszük a leveskockát, mérsékelt hőfokon, fedő alatt 20 perc alatt megfőzzük.
A mártáshoz felolvesztjuk a vajat, rádobjuk a megmosott szőlőszemeket,öt percig kavargatva sütjük, majd felöntjük vízzel, jól összeforraljuk és krumplitörővel összetörjük a szemeket. Hozzáadjuka cukrot és a provance-i fűszerkeveréket, pici sót, öt percig főzzük, majd szűrőnátpasszírozzuk. Visszatesszüka tűzhelyre és besűrítjük a liszttel kikavart tejszínnel. Szőlőszemekkel díszírve tálaljuk.