Pikáns szilvamártás

  • 2019.09.05.
  • 3

Az ősz egyik legédesebb ajándéka a szilva. Leginkább a szilvapálinkában nyer értelmet a léte, de azért kerülhet süteménybe, készíthetünk belőle lekvárt, vagy akár mártást is.Pikáns szilvamártásHozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 1 fej lila hagyma, 2 dl félédes vörösbor, 2 evőkanál cukor, 8 szem szegfűbors, 4 szegfűszeg, csipetnyi só, bors.Elkészítése: A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük a megtisztított, felszeletelt hagymát, megdinszteljük. Rászórjuk a cukrot és állandóan kavargatva addig sütjük, amíg a cukor teljesen felolvad, akkor beletöltjük a bort és jól összekavarjuk. Amikor újra forrnikezd, hozzáadjuk amegmosott, kimagvalt, feldarabolt szilvát és a főszereket. Mérsékelt hőfokon addig főzzük, amíg a szilva teljesen elfő, csak a héja marad. Levesszük a tűzről, sűrű szűrőn átpasszírozzuk,majd újraforraljuk. Kitűnően illik kacsamellhez, sült csülökhöz vagy más nehéz húsokhoz.