Eperdzsem

  • 2018.05.22.
  • 2

Olvastam egyszer, hogy az erdélyi arisztokrácia aranykorában, nyáridőben a hölgyek és az urak délutánonként a hűvös teraszokon üldögéltek, falatoztak, teázgattak és finom lekvárokat (likvóriumokat) kentek a teasüteményre. Azóta is él bennem ez az idill. Ha valóra váltanám, egész biztosan ezt a lekvárt kenném a süteményemre. Mivel kísérleti jelleggel született, nagyon keveset készítettem, de mindenképp érdemes nagy tételben is előállítani.Konyakos eperdzsem
Hozzávalók egy
400 ml-es
üveghez: 50 dkg eper, 5 dkg cukor, 50 ml konyak, 10 dkg jó minőségű csokoládé.Elkészítése:1. Az epret szitába tesszük és csap alatt jól lemossuk, hagyjuk lecsepegni.2. Lecsipkedjük a szárakat, rászórjuk a cukrot, hagyjuk egy pár órát állni.3.Fakanállal összetörjük egy kicsit.4. Mérsékelt tűzön elkezdjük főzni.5. Amikor az eper színe megváltozik összeturmixoljuk.6.A csokoládét kockára tördeljük és beletesszük a lábasba. Még 40 percig főzzük, közben gyakran kavargatjuk. Beletöltjük a konyakot, forralunk rajta egyet és kész is.