Paradicsomlekvár

  • 2017.08.08.
  • 5

A sokoldalú paradicsom egész nyáron megörvendeztet minket zamatával. Télen sem kell lemondanunk róla, készíthetünk belőle lekvárt, ami a pizzafélék, szószok és spagettik nagyszerű ízesítője lehet.Paradicsomlekvár
Hozzávalók 4 db 4,5 dl-es csavaros üveghez: 2 kg kisebb méretű, húsos paradicsom, 20 bazsalikomlevél, 50 dkg hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt szerecsendió, csipetnyi őrölt bors, 6 cikk fokhagyma, 2 evőkanál méz.Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, majd ketté vágjuk, a magokat kikaparjuk, a zöldségek húsos részét feldaraboljuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a meghámozott, felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a megmosott, falaprított bazsalikomot, a paradicsomot, fedő nélkül 30 percig mérsékelt hőfokon főzzük, közben gyakran kavargatjuk. Botmixerrel pürésítjük, beletesszük a sót és a fűszereket, majd sűrűsödésig tovább főzzük. Beletesszük a mézet és sterilizált üvegekbe adagoljuk. Az üvegeket azonnal lezárjuk, kupakkal lefelé állítjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.