Tökéletesre sült kacsamell rozés áfonya mártással

  • 2016.06.06.
  • 2

Valljuk be őszintén, hogy a magyar ember ritkán tör ki a csirke-marha-sertés szentháromságból. Pedig megannyi más, finomabbnál finomabb hús létezik!
Az én kedvencem a fiatal kacsamell, melyből egy pár pont elég 2 fő részére. Ha megfelelően
van elkészítve, akkor mennyeien puha, omlós és szaftos. Ezzel a recepttel bárkit el tudsz kápráztatni!Oh, és ha ügyes vagy, akkor 30 perc alatt el is készülhetsz vele! ;)Hozzávalók 2 fő részérefejenként 20-25 dkg-os kacsamellsó és frissen őrölt bors1,5 dl jó minőségű rozé bor1,5 dl húsleves (akár húsleves kockából is lehet)10 dkg fagyasztott áfonya (vagy3 evőkanál áfonya jam, ebben az esetben a cukrot hagyjuk ki a receptből)1 teáskanál barnacukor1 gerezd fokhagymapár szál friss kakukkfű1 evőkanál hideg vaj (véletlenül sem margarin!)A sütőt 180 fokra előmelegítem.A kacsamellet megmosom, majd szárazra törölgetem. Egy éles késsel centinként bevagdosom a bőrét. Bőségesen sózom és borsozom. Egy hideg serpenyőbe teszem bőrös oldalával lefelé, majd ezután kezdem el melegíteni. Így több zsír kiolvad, melyet én félre szoktam tenni zsíroskenyérhez... :)Aranybarnára sütöm a bőrét, majd megfordítom és 1-2 percig pirítom.
Mérettől függően a sütőben további 10-15 percig sütöm. Kiveszem és tálalás előtt 5 percig hagyom pihenni.A hús sütésével egy időben elkészítem a mártást is.
A rozét felforralom. A fokhagymát egy késsel kicsit megtöröm és a kakukkfűvel, áfonyával, cukorral, valamint a húslevessel együtt a borhoz adom. 10-15 percig viszonlag magas lángon forralom, amíg a félre redukálódik a mártás és kicsit besűrűsödik. Beledobom a vajat és addig kevergetem, amíg felolvad.Körete kuszkusz volt, de remekül illik hozzá a vajban lepirított újburgonya is.