Klasszikus "békebeli" cseresznyéspite

  • 2016.06.14.
  • 6

Végre kapható igazi finom ropogós cseresznye, így be is vásároltam belőle szombaton a piacon. Alig vártam, hogy süthessek egy jó, igazi klasszikus cseresznyés pitét! Egyesek a meggyes pitét szeretik, de nálam a cseresznyés a menő... :)Nagyon egyszerű elkészíteni, egyedül a friss cseresznye (vagy meggy) magozása macerás, de pillanatok alatt megvan az is, ha közben a kedvenc sorozatát nézi az ember lánya.Hozzávalók egy 30 cm-es dobozformához10 dkg puha vaj (nem margarin)10 dkg finomszemű kristálycukor1 evőkanál vaníliás cukor3 tojáscsipet só10 dkg liszt1 teáskanál sütőpor20 dkg friss cseresznye vagy meggy2 evőkanál cukorA formát kibélelem sütőpapírral. A sütőt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül).A cseresznyét kimagozom és megszórom 1-2 evőkanál cukorral, majd egy szűrőbe teszem és hagyom kicsepegni belőle a levét, amíg elkészítem a vajas piskótamasszát.A vajat a cukorral és vaníliával habosra keverem.
Szétválasztom a tojásokat: a sárgáját a vajas cukorhoz keverem, a fehérjét pedig kemény habbá verem egy csipet sóval.A vajas masszához adom a lisztet és sütőport, majd csomómentesre keverem.Kanalanként óvatosan eldolgozom benne a fehérjehabot.A formába öntöm és rászórom a lecsepegtetett cseresznyét. Kicsit belenyomkodom és mehet is a sütőbe. 30-35 percig sütöm, majd még forrón kiveszem a formából.
Elég nehéz megállni, hogy ne faljuk fel még forrón, de várjuk meg amíg kihűl! ;)