Medvehagymás bagett

  • 2015.12.07.
  • 9

Nagyon egyszerű elkészíteni, kezdő kenyérsütőknek is ajánlom! Egyszerű, sima kelt tészta kevés medvehagymával. A medvehagymát más fűszerekkel is helyettesíthetjük, így a variációk száma végtelen.A kelt tészták készítésének alapkövetelménye, hogy meleg helyen dolgozzunk csak vele. Ellenkező esetben a tészta "megfázik", nem fog megkelni. Szóval előtte jól fűtsünk be télen! :)Hozzávalók 4 db kisebb bagetthez30 dkg búza kenyérliszt30 dkg félfogós búzaliszt (plusz egy kicsi a deszka lisztezéséhez)kb. 3- 4 dl langyos vízegy csapott teáskanál só1 csapott evőkanál cukoregy evőkanál szárított medvehagyma1,5 zacskó instant élesztőA száraz hozzávalókat egy nagy tálban csomómentesre keverjük és a radiátorra rakjuk, hogy kicsit átmelegedjenek. Fontos, hogy egy alapanyag se legyen hideg, hanem minimum szobahőmérsékletű.Apránként beleöntjük a vizet és addig dolgozzuk géppel, vagy kézzel a tálban, amíg összeáll a tészta. Ezután deszkára borítjuk és addig gyúrjuk, amíg selymesen sima felületű, ruganyos tésztát kapunk. Ezt min. 5 perces munkával fogjuk elérni.A deszkát vékonyan megszórjuk liszttel, majd feldaraboljuk és megformázzuk a tésztát.
A bagetteket egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a tetejüket nem túl mélyen bevagdossuk.Letakarjuk egy nyirkos konyharuhával és meleg helyen 1 - 1,5 órát hagyjuk kelni. Ezalatt gyönyörű szépen felpuffadnak. Ezután már ne piszkáljuk, mert könnyen összeeshet a tészta, ha elkezdjük nyomkodni.200 fokra előmelegített sütő aljára egy kevés vizet fröcskölünk, majd aranybarnára sütjük a bagetteket. Sose mérem, hogy mennyi ideig kell sütni, látni fogjuk, ha elkészült.