Karácsonyi ajándékötletek: házi készítésű finomságok

  • 2015.11.27.
  • 3

Hiszek a házi készítésű ajándékok varázsában, ezért összegyűjtöttem a 2015-ös év legmenőbb "home-made" ajándékait, melyeknek minden ínyenc vagy édesszájú barátunk örülni fog.Csokoládé trüffelKép innenForralt boros csokoládé trüffel10 dkg étcsokoládé1 evőkanál méz3-4 evőkanál vörösbor1/2 teáskanál forralt bor fűszerkeverék2 dkg vajplusz étcsoki a bevonáshozA vörösbort a mézzel és a fűszerekkel felforralom és az olvasztott csokihoz keverem a vajjal együtt. Hűtőben hűtsük formázható krém állagúra. Formázzunk belőle kis gömböket, majd vonjuk be csokival. Hűtőben tároljuk!Csokis málnás trüffel2 evőkanál málnapüré5 dkg étcsoki0,5 dl tejszínA tejszínt és a málnát külön külön óvatosan forráspontig melegítem (de nem forralom fel). Hozzákerem a csokihoz, ami ettől megolvad. Homogén masszává keverem. A hűtőben 1 órát pihenve eléri a sűrű krém állagot, amikor formázható lesz. Hűtőben tároljuk!Maracujás - fehércsokis trüffel2 evőkanál maracuja püré ( kb. 1-2 gyümölcsből)0,5 dl tejszín5 dkg tejcsokiAz eljárás ugyan az, mint a csokis málnás ganache esetében.Maracujás - tejcsokis ganache receptjét itt találjátok.Kép innenWhiskey-s sós karamella5 evőkanál vaj2,5 dl habtejszín
6 cl whiskey30 dkg kristálycukor6 cl méz6 cl víz1 teáskanál sóEgy sütőformát béleljük ki sütőpapírral.A vajat, tejszínt, whiskeyt forraljuk fel.A cukrot, mézet és vizet keverjük el és kevergetés nélkül karamellizáljuk sötét aranybarnára.A tejszínes keveréket nagyon óvatosan (!), kis adagokban keverjük hozzá a karamellhez. (Tényleg legyünk óvatosak, mert a karamell nagy buborékokat vethet, ami súlyos égési sérüléshez vezethet.)A masszát öntsük a tepsibe és amikor már kicsit megszilárdult, hintsük meg nagyszemű sóval.Kép és recept ötlet
innenMézeskalácsos műzli4 bögre nagyszemű zabpehely2 bögre reszelt kókusz1 bögre szeletelt mandula2 teáskanál (tk) őrölt gyömbér2 tk őrölt fahéj1 tk őrölt szerecsendió1/2 tk só1/2 tk őrölt szegfűszeg2/3 bögre olvasztott kókuszzsír9 evőkanál méz1 tk vanília kivonat1 bögre aszalt kék és vörös áfonya1 bögre apróra vágott fehércsokiA sütőt melegítsük elő 170 fokra és egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.Az aszalt gyümölcsökön és a csokin kívül mindent keverjünk alaposan össze egy nagy tálban, szórjuk a tepsire és süssük 30 percig.
Ha teljesen kihűlt, keverjük hozzá az áfonyát és a csokit.Kép és recept ötlet innenForró csoki pálcikákNagyon egyszerűen elkészíthető: olvasszunk fel étcsokit,fűszerezzük kedvünkre fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, szerecsendióval, vagy kedvenc fűszerünkkel. Mártsuk bele a kanalat a csokiba és díszítsük.Cider puncs vagy forralt bor fűszerkeverékNádcukorŐrölt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vanília)Kandírozott narancs héjAszalt áfonyaKép és ötlet innenSüti "porok" üvegbenEz az egyik kedvenc ötletem. A kedvenc kekszünk, sütink száraz alapanyaigat üvegbe rétegezzük és írunk hozzá egy cuki receptet. Íme pár recept a blogról.KekszekHókifli
és a mézeskalács
igazi karácsonyi kedveskedésKuglófBrownieKép és ötlet innenForró csoki por1 bögre cu