Hamburger

  • 2014.03.16.
  • 8

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hol lehet igazán finom hamburgert enni. Pedig nem túl bonyolult a dolog: finom zsemle, minőségi hús, saláta, öntet. Ennyi. Az otthoni változat össze sem hasonlítható a sok ..... ah, inkább nem is jellemzem milyen hamburgerekkel.Minden hozzávalót házilag, egymagam készítettem. Életemben először sütöttem zsemlét és hatalmas élmény volt: egyrészt, hogy sikerült, másrészt, hogy finom lett. Még ugrándoztam is örömömben a konyhában. :)Gordon Ramsay BBQ szósza nagy kedvenc, nálunk a hamburger már fél éve elképzelhetetlen nélküle.Mivel épp medvehagyma szezon van, az se maradhatott ki a buliból.Ajánlom, hogy a saláta, az öntet és a zsemle is legyen szobahőmérsékletű, mikor a szendvicsbe kerül, így nem fogja lehűteni azt.És íme összefoglalva a full extrás recepet, minden hozzávalóval: hamburger zsemle, húspogácsa, házi barbacue szósz.Házi hamburger zsemle (8 kisebb, 6 nagyobb darab):0,5 kg búza finomliszt1 zacskó (7gr) szárított élesztő2,5 dl langyos tej1 evőkanál olvasztott vaj1 teáskanál só1 evőkanál cukor1 tojás (plusz egy a kenegetéshez)Robortgéppel összekeverem, majd deszkán picit átgyúrom. Gombócot formázok belőle, majd egy tál aljára lisztet szórok, beleteszem a tésztát és egy konyharuhával letakarva meleg helyre teszem 1 órácskára. Ennyi idő alatt szépen megkel. Ekkor 6-8 részre osztom, kis gömbőcöket formázok belőle, majd ezeket is hagyom még fél órát kelni.190 fokra előmelegítem a sütőt. A bucik tetejét megkenem egy felvert tojással (ettől lesz szép sima és aranybarna), majd 15-20 percig sütöm őket.Hamburger húspogácsa:80 dkg jó minőségű darált marhahús10 dkg szalonna1 fej vöröshagyma1 evőkanál medvehagyma pestoborsAzért teszek hozzá szalonnát, mert annyira finom szaftossá teszi húst, ahogy sütés közben picit elkezd kiolvadni a zsír...! Sok vitát hallottam már az ügyben, hogy kell-e ízesíteni a hamburger húst, én pedig azok táborát erősítem, akik arra szavaznak, hogy egy picit kell. Így szeretem, nincs rá tudományos magyarázatom. :)A szallonát és a hagymát olyan finomra vágom, amennyire csak tudom, majd a többi hozzávalóval jól elkeverem és hagyom állni 1-2 órácskát. Például amíg a zsömle elkészül. Sütés előtt fél, egy órával kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen mikor elkezdem sütni.Felforrósítom a serpenyőt, majd kevés olajat öntök bele. Kb. másfélszer akkora átmérőjű pogácsákat formázok, mint a zsemle, mert sütés közben kisebb lesz.Nem kell kiszárítani: 2-2 perc mindkét oldalon, közepes lángon bőven elég.Gordon Ramsay féle barbacue szósz:olíva olaj1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva3 gerezd fokhagyma apróra vágvasó és frissen őrölt bors1 evőkanál barnacukor1 teáskanál őrölt pirospaprika1 evőkanál fehérborecet (én néha balzsamecetet használok)2 evőkanál Worchestershire szósz6 evőkanál ketchup (én a Felix-re szavazok)Az olajat felhevítem egy serpenyőben, majd hozzáadom a hagymát, fokhagymát, sót és borsot, valamint a cukrot. 5 percig, alacsony lángon pirítom és folyamatosan kevergetem. Ekkor szórom rá a paprikát, majd tovább kevergetem kb. 10 percig. Ezalatt szépen karamellizálódni fog és mi pont ezt szeretnénk. Mehet hozzá az ecet és a Worchestershire szósz, majd a ketchup. Még 5-10 percig forralom és kevergetem. Tálkába töltve 1-2 hétig is eláll a hűtőben, de garantálom, hogy pillanatok alatt el fog fogyni. :)Saláta:jégsaláta, rukkola, bébispenót, stb2-3 evőkanál majonéz1 púpozott teáskanál házi medvehagyma pestoGondolom egyértelmű a teendő. :)Én mindig hagyom, hogy mindenki maga állítsa össze a hamburgerét. Általában kínálok még ezek mellé finomra karikázott lilahagymát, savanyított jalapeno paprikát, paradicsomot, sajtot..., ki mit szeret.