Szarvas burger

  • 2013.04.11.
  • 2

Egy abszolút rusztikus fogás, amely látványra talán nem túl szép, de igazi kulináris különlegesség: a húspogácsa az egyik kedvenc húsomból, szarvas bélszínből készült. Ha az alapanyag jó minőségű, akkor azt nem szabad elnyomni semmivel, inkább csak rá terelni a figyelmet. Egy egyszerű pirítós jóféle parasztkenyérből, amit majd átitat a hús fűszeres szaftja, valamint hagyma és házi majonézes káposzta saláta.Hozzávalók
2 főre:30 dkg szarvas bélszínsó, frissen őrölt bors, kakukkfűegy evőkanálnyi, nagyon apró kockára vágott szalonna1 tojás sárgájaA majonézes káposztához:1 nagyon apró fej káposzta1 fej vöröshagyma1 tojás sárgája1 teáskanál mustár1 dl olíva olaj1 dl étolajsó, fehér bors, cukortárkony és tárkonyecetElőször a káposzta salátát készítem el, mert pár óra állás után érnek össze igazán az ízek.A tojás sárgája legyen szoba hőmérsékletű. Majonézt készítek belőle: sózom, borsozom, hozzáadom a mustárt és egy habverővel alaposan elkeverem. Vékony sugárban hozzáöntöm az olajokat, miközben folyamatosan kevergetem. Ekkor ízlés szerint fűszerezem tárkonnyal, és ízesítem tárkony ecettel, valamint cukorral. A jó mártás kellően pikáns ízű, kicsit erőteljes, mert a káposzta hozzáadása után kicsit gyengülni fog az íze.Belekeverem az apróra vágott káposztát és hagymát. Lefedve a hűtőben pihentetem minimum egy órán át.A szalonnát egy serpenyőben addig pirítom, amíg ki nem olvad a zsírja.A húst ledarálom, vagy nagyon finomra vagdalom. Beleszórom a szalonna kockákat (a zsírját nem öntöm ki, ebben sütöm majd meg a pogácsákat). Sózom, borsozom és kevés kakukkfűvel fűszerezem, majd a tojással együtt jó alaposan összegyurmázom. Két szép nagy pogácsát kerekítek belőle. A zsírt felforrósítom és a burgerek mindkét oldalát 3-3 percig sütöm. Figyeljünk oda, hogy kellően forró legyen a zsiradék, különben a hús megszívja magát vele és tocsogni fog az "olajban".
A legfinomabb akkor lesz, ha grillen, faszén felett sütjük meg!Tálaláskor a pirítósra helyezem a pogácsákat, mellé kanalazok a salátából. Vágok még rá pár vékony karika hagymát, és cseppentek rá egy kis házi ketchupot.