Erdei gyümölcsös piskóta-torta

  • 2013.03.19.
  • 9

Úgy döntött a szervezetem, hogy nálam már tavasz van. Szerintem emiatt kezdtem el gyötrően vágyakozni a tavaszi-nyári ízek, zöldségek és gyümölcsök iránt. Ha gyümölcs, akkor pedig pite és torta. Persze friss termények még nincsenek, de a mirelit is megfelelő, amíg várakozunk az első cseresznyékre és eprekre.Se időm, se kedvem nem volt sokat pepecselni a sütivel, így maradt a bevált klasszikusom, a mandulás piskóta. Bevallom, ennél egyszerűbb gyümölcstortát elképzelni sem tudok. Az ötletet a tarte tatin adta, ami ugye fordított-borított almatorta. Alulra a gyümölcs, rá a tészta. A formából kivéve, pedig igazi gyönyörűség.Hozzávalók ( 26 cm-es kapcsos tortaformához):4 nagy tojás4 evőkanál barna vagy nádcukor3 evőkanál liszt1 evőkanál mandula liszt1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 evőkanál vaníliás cukor1 csipet sütőpor (ezt akár el is hagyhatjuk)35 dkg mirelit erdei gyümölcs keverék1 evőkanál méz1-2 evőkanál barna cukor1 teáskanál vanília kivonatA sütőt 180 fokra előmelegítem. A tortaformát vékonyan kivajazom és kilisztezem.A gyümölcskeveréket felolvasztom, lecsöpögtetem. Összekeverem a mézzel, cukorral, vaníliával, majd a tortaformába öntöm és elegyengetem.A piskótához szétválasztom a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját a vaníliával és a cukorral fehérre-habosra keverem (kb. 3-4 perc). A lisztet a sütőporral átszitálom. A cukros tojásos masszához óvatosan hozzákeverem a sütőporos lisztet és a mandula lisztet, majd a fehérjehabot. Rákanalazom a masszát a gyümölcsre, és mehet a sütőbe.30 percig sütöm. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert "megfázik" a piskóta. Miután megsült, egyből kiborítom a formából egy rácsra. Miután kihűlt, egy tálat megszórok mandulaliszttel és arra helyezem a tortát ( így nem fog átnedvesedni a piskóta alja).