Mangós-Kardamomos Csokitorta

  • 2015.09.08.
  • 0

Nemrégiben készítettem egy nagyon finom és különleges csokitortát a sógorom születésnapjára, amit most szeretnék veletek is megosztani, hogy Ti is könnyedén elkészíthessétek ezt a mennyei finomságot! :D
 
A recept:
6 tojás - fehérje kemény habbá verve
6 ek tönkölyliszt
6 ek cukor
1 dkg vaj - tortaforma kivajazásához
1 kk liszt - tortaforma kilisztezéséhez
1 konzerv mangópüré (keleti fűszeres boltokban, vagy a nagy áruházak nemzetközi polcain is megtaláljátok ;)
1/2 kg mangó - felkockázva -, mivel nehezen elérhető felénk a friss, érett mangó, ezért nyugodtan használhattok fagyasztottat is :)
50 dkg étcsokoládé - feldarabolva
2,5-5 dl tejszín -, attól függően, hogy mennyi időtök van a torta összeállítására :P Ha kevés, akkor kevesebb tejszínnel dolgozzatok, mert hamarabb dermed a kréme, ha viszont több időtök van rá, akkor annál finomabb és lágyabb lesz a krém, minél több tejszínt tesztek bele :D
1 kk őrölt kardamom
15 dkg szeletelt mandula - díszítésnek
 
A kemény habbá fehérjéhez egyesével hozzádolgozzuk a tojássárgákat, a cukrot, végül egy spatula segítségével beleforgatjuk a lisztet, és egy kivajazott lisztezett tortaformába önjük a masszát. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A formából kivéve hűlni hagyjuk.
A csokikrémhez felforraljuk a tejszínt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a csokit, és addig kevergetjük, míg elolvad. Kardamommal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk.
A kihűlt piskóta harmadánál levágunk egy tortalapot, ez lesz a torta alja. A többi tésztát összetépkedjük, és összeforgatjuk a mangópürével és a mangódarabokkal.

Egy mélyebb edényt kibélelünk fóliával, majd belehalmozzuk a mangós tészta kisebbik felét. Erre öntünk egy csokiréteget - a csokikrém kb. 1/3-át felhasználva -, majd újabb mangós tészta réteg következik. Csokiréteggel zárjuk a sort, és lefedjük a félretett tortalappal, majd egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
(Ha nincs egy éjszakánk a műveletre, akkor kevesebb tejszínnel sűrűbb csokikrémet főzünk, és azt hűtőbe téve hamarabb szilárdul, és könnyebben tudunk dolgozni vele.)
Amikor a csokikrém megdermedt (1 óra - 1 nap), kifordítjuk a tortát a formából, és bekenjük a maradék csokikrémünkkel, majd mandulaszeletekkel díszítjük.
Jó étvágyat hozzá! :D