Dupla csokis-narancsos csavart kalács

  • 2013.03.14.
  • 9







A minap a Saveur magazin által
megválasztott, 2012-es év legjobb gasztroblog listáját böngésztem, és arra
jutottam, hogy tesztelnem kell valamelyik kategória győztes blogot!


A lista
elég meggyőző volt, 40
000 jelöltből választották ki a legjobbakat 16 témában,
ennek tudatában némi garanciát reméltem egy jó receptre.

A választásom a legjobb
sütős-desszertes blogra, a Butter me up brooklyn-ra esett, mert valami finom
édességre vágytam. Nem is kellett sokáig lapozgatnom, máris találtam egy csodaszép
csavart kenyeret, ami végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket :)!



Hozzávalók:

- A tésztához:


7 g száraz élesztő


118 ml langyos víz


28 g olvasztott vaj


118 ml tej


1/2 tk. + 56 g kristálycukor


1 tojás


1/2 tk. só


24 g cukrozatlan, holland kakaópor


375 g liszt

- A töltelékhez:


30 g olvasztott vaj


60 g barnacukor


70 g kristálycukor


1 nagy (vagy két közepes) narancs héja


55 g étcsokoládé, apróra vágva



Elkészítés:

Először elkészítem
a tésztát:

Egy kis tálba
kimérem a langyos vizet, beleszórom a fél teáskanálnyi cukrot és a szárított
élesztőt, 5 percre félrerakom, hogy felhabosodjon.

Az olvasztott
vajat, a tejet, a maradék cukrot, a tojást és a sót a kelesztőtálba teszem,
habverővel kis fokozaton simára keverem. A kakaóport és az élesztős keveréket
is hozzáadom, majd a liszt felét és belekeverem.

Habverőről kézi
dagasztásra váltok, a maradék lisztet fokozatosan adagolom a kissé ragadós
tésztához, kb. 10 percen keresztül gyúrom, amíg sima állagú nem lesz.

A bedagasztott
tészta felületét megkenem olajjal, másfél óra alatt duplájára kelesztem.

Ezalatt elkészítem
a tölteléket:

A barnacukrot és a
kristálycukrot egy tálba teszem, belekeverem a reszelt narancshéjat, egy
villával jól összedolgozom az egészet. Nagyon finom illata van!

A tésztaformázás
előtt érdemes megnézni a fázisfotókkal
illusztrált, eredeti receptet: Twisted double chocolate and orange swirl bread.

A megkelt tésztát
lisztezett deszkára borítom, egy 30 cm x 40 cm méretű téglalapot nyújtok ki
belőle. Megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a narancshéjas cukorral
és az apróra vágott étcsokival.

A hosszabb oldalnál
kezdve feltekerem, majd éles konyhai ollóval hosszirányban kettévágom.

A kettévágott
tésztát összecsavarom, lehetőleg úgy, hogy a töltelékes része kifelé essen.

Egy kb. 30 cm
átmérőjű csatos tortaformát kivajazok és kilisztezek, az összecsavart tésztát a
közepétől kiindulva beletekerem.