Csokis-túrós muffin

  • 2013.02.08.
  • 7





Mostanában egyre gyakrabban készítek muffint, mert gyorsan
összedobható, és nagyon jól variálható a konyhában talált alapanyagokhoz igazítva.
Még a piskótánál is gyorsabb, mert nem kell a tojásokat felverni. És igen,
lényegében ez a muffin készítés legfontosabb része, a keverési technika: nem
szabad túlkeverni a tésztát, csak annyira dolgozom össze, hogy a „lisztszigetek”
eltűnjenek. A tésztának alapvetően darabosnak kell lennie, sűrűség
szempontjából pedig akkor megfelelő, ha egy kanálról éppen hogy belefolyatható
egy formába. A túlkeverés többek között lyukacsos, alagutakkal szabdalt
tésztaszerkezetet eredményez, illetve kenyérszerű állagot, ami a muffinok
esetében nemkívánatos.

A muffinok után kutatva Wikipédián egy nagyon gusztusos kis
gif-et találtam, elnézegettem egy darabig, úgyhogy ezt most be kell ide szúrnom :) :































A muffinok eredete nagyon régre, egészen a X. századig nyúlik
vissza. Angliában, az arisztokrata családok cselédjei készítették maguknak a maradék
süteményekből, kenyérből és morzsákból.

A XVIII. században ún. „Muffin Man”-ek járták az utcákat, és
amikor a ház urai megkóstolták, a családi vacsorák és teadélutánok kötelező
eleme lett.

Az Amerikában elterjedt muffin valójában teljesen más, mint
a régi angol muffin. Az amerikait eredetileg cupcake-nek hívták, és csupán
liszt, vaj, tojás és cukor keveréke volt, amit pár perc alatt összekevertek és
muffinpapírban gyorsan kisütöttek. Mivel a felszíne lapos volt, dekorálhatták
cukormázzal, csokoládémázzal vagy épp habbal.
Muffinmágusnál találtam ezt a nagyon finom receptet.




Hozzávalók:
(kb. 20 db muffinhoz)

- A tésztához:


12,5 dkg finomliszt


12,5 dkg rétesliszt


2 tk. sütőpor


2 tk. szódabikarbóna



15 dkg cukor


1 cs. vaníliás cukor


1 kis doboz tejföl


1,5 dl tej


4 ek. kakaópor




2 egész tojás


10 dkg margarin

- A túrós töltelékhez:


25 dkg tehéntúró


1 tojás


10 dkg cukor


1 cs. vaníliás cukor



1 citrom reszelt
héja


2 ek. búzadara



Elkészítés:


A száraz összetevőket kimérem egy tálba és összekeverem.



A margarint a mikróban kicsit megolvasztom, egy-két
mozdulattal kikeverem, majd hozzáadom a tojást, a tejfölt és a tejet.



A száraz és a nedves hozzávalókat darabos (de nem lisztes)
masszává keverem, és ezzel kész is a tészta.



A túrót villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot,
tojást és a reszelt citromhéjat, jól összedolgozom az egészet.



A muffinformát papírkosárkákkal kibélelem. A tésztából két
evőkanálnyit teszek minden mélyedésbe, majd mindegyik tetejére egy púpozott
teáskanálnyi túrót adagolok, amit végül kicsit belenyomok a tésztába. Mire a
muffin megsül, a túró töltelék teljesen bele fog süllyedni a tészta közepébe.




A muffinokat 180
fokra (gázsütő 2,5 fokozat) előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt
megsütöm, egy villát beleszúrva ellenőrzöm, hogy jól átsültek-e.