Káposztás pogácsa

  • 2013.04.14.
  • 1






Moha blogján találtam ezt a finom Káposztás pogácsa
receptet. Azt hiszem az a titka, hogy a káposzta és a krumpli íze jól passzol
egymáshoz, és nagyon ropogósra sül az alja.

Már többször is elkészítettem, mert amikor káposztás tésztát
sütök, általában megmarad egy kevés pirított káposzta, ami pont elég a
pogácsához. Így sokkal gyorsabban elkészül, és nem unjuk meg a káposztás
tésztát sem :).



Hozzávalók:

- A tésztához:


65 dkg BL 80
kenyérliszt (vagy 40 dkg finomliszt + 25 dkg rétesliszt)


30 dkg főtt, áttört
krumpli


1 dl tej


1 dl olaj


20 dkg tejföl

3,5 dkg friss élesztő


1 tk. cukor


2 tk. só


bors

- A tetejére:


1 tojássárgája


lenmag




- A pirított káposztához:


50 dkg fejes
káposzta



3 dkg zsír vagy olaj


8-10 kk.
kristálycukor





bors



Elkészítés:

Először elkészítem a pirított káposztát, a káposztás tészta
receptje alapján. A káposztát megmosom, lereszelem, megsózom és negyed órára
állni hagyom.

Egy serpenyőben felolvasztom a zsírt, rádobom a káposztát és
fedő alatt időnként megkeverve megpárolom.
Amikor már majdnem kész, rászórom a cukrot,
borsozom, és sűrűn kevergetve barnára pirítom. Hagyom kihűlni, 25 dkg-t kimérek
belőle a pogácsához.

Közben nekilátok a tésztának is:

Az élesztőt a tejben, egy teáskanálnyi cukorral felfuttatom.


A főtt, áttört és kihűlt krumplit az élesztős tejjel, a tejföllel
és az olajjal simára keverem. Fokozatosan beleszórom a lisztet és a sót, végül
hozzáadom a káposztát.


10-15 perc alatt lágy tésztát dagasztok, 20 percet
kelesztem, majd lisztezett deszkán egyszer átgyúrom, konyharuhával letakarom és
még 20 percig hagyom kelni.

Ezután 2 cm vastagra nyújtom a tésztát, egy kisebb pohárral
kiszaggatom, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom a pogácsákat.
15 percet pihentetem, addig a sütőt 200 fokra
(gázsütő 4-es fokozat).


A pogácsák tetejére egy
kis vízzel elkevert tojássárgáját kenek, sót és lenmagot szórok.

20-25 perc alatt szép pirosra sütöm őket.