Köménymagos tojásleves

  • 2013.02.24.
  • 2










A tojásleves a magyar népi konyha elterjedt böjti ételeként
vált ismertté. Ez tipikusan egy olyan étel, aminek az elkészítését anyukánktól
vagy nagymamánktól kell megkérdezni, mert ők értenek hozzá a legjobban :).
Az egyetlen nehézség ilyenkor a mennyiségek
meghatározásában rejlik, mert ugye mindent csak úgy „érzéssel” meg „arázomra” adnak
hozzá…

Azért a végeredmény mindig jól sikerül, hála a részletes
útmutatásnak :). És azok a régi, ismerős ízek… Arról nem is beszélve, hogy
ezek a hagyományos magyar ételek általában olcsón elkészíthetők, kevés
alapanyagot igényelnek és nagyon praktikusak.



Hozzávalók:

1,5 l víz

1 fej vöröshagyma

2 dkg zsír vagy 3 ek. olaj

1 púpozott ek. liszt

2 ek. darált paprika

1-2 ek. törött paprika

1 tk. egész köménymag

3-4 babérlevél

só, bors

5 tojás

1 ek. ecet



Elkészítés:

Az apró kockára vágott vöröshagymát a zsíron (vagy olajon) üvegesre
pirítom, majd rászórom a lisztet, folyamatos kevergetés mellett kicsit
megbarnítom.

A tűzről levéve belekeverem a törött paprikát és a darált
paprikát, majd vízzel fokozatosan felengedve simára keverem az egészet.

Köménymaggal, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítem és
felforralom, alacsony fokozaton 15-30 percig rotyogtatom, hogy jól összesimuljanak
az ízek.

A lassú forrásban lévő levesbe beleütöm a tojásokat, az
elsőt óvatosan elkeverem, nehogy túl nagy vagy túl kicsi tojásdarabok
képződjenek benne, a többit csak kis távolságról belebillentem. Ilyenkor már
nem szoktam kevergetni, hogy a tojások egészben maradjanak, és pár perc elteltével
le is zárom a főzőlapot. Végül ecettel ízesítem.



Megjegyzés:

Ha a levesből idő előtt elfogynak a tojások, utólag, melegítés közben még egyet-kettőt hozzá lehet dobni.