Sütőtökös-gyömbéres bonbon

  • 2016.02.19.
  • 9

Sütőtökből bármit lehet készíteni, akár bonbont is. Egy maradék adag sült sütőtökből kevertem ki ezt a mézeskalácsfűszerrel és kandírozott gyömbérrel ízesített sütőtökös bonbon tölteléket, ami aztán a karácsonyi bonbon kollekcióm egyik íze lett. A mézeskalács fűszernek köszönhetően ez volt a leginkább karácsonyi hangulatú bonbon az összes közül, pont egy ilyen kellett még a bonbonos dobozokba. A bonbonok családnak és a barátoknak készültek ajándékba, több napos gyártásban, az alábbi ízekben:Ezek közül a kesudiós bonbon és a karamellizált fehér csoki receptje hiányzik még a blogról. A kesudiós változat hamarosan érkezik, a karamellizált fehér csokiról viszont nem írok külön bejegyzést, de azért pár szót megérdemel, mert isteni finom lett. Praliné Zsuzsi receptje alapján készült,
és hogy egy kicsit különlegesebb legyen, kakaóbab-grillázzsal szórtam meg. Érdemes kipróbálni, mert a karamellizálás a fehér csokit egy másik dimenzióba emeli, és ez nem túlzás - még a fehér csokit nem igazán kedvelő barátaim is odáig voltak érte.Visszatérve a sütőtökös bonbonhoz, akár most is elkészíthető, és talán segíthet ebben a borús, esős időben egy kicsit feltornázni az endorfin szintünket :). Hozzávalók:(30 darabhoz)- A sütőtökös-gyömbéres töltelékhez:
70 g sütőben megsütött sütőtök püré
70 g fehércsoki
1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
2-3 szelet kandírozott gyömbér
35 ml habtejszín - A csokiburokhoz:
200 g étcsokoládé
2 g porított kakaóvajElkészítés:A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük, majd kihűtjük.A tejszínt felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, hozzákeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, és a feldarabolt fehércsokit beledolgozzuk. A ganache-t simára keverjük és berakjuk a hűtőbe.A villával összetört sütőtökbe belereszeljük a kandírozott gyömbért, hozzákeverjük a fehércsokis krémhez, és egy nyomózsákba kanalazzuk az egészet.Az étcsokit temperáljuk: 40-45 fokosra melegítjük, majd visszahűtjük 34-35 fokosra, ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat.Elkészítjük a csokihüvelyeket: tovább hűtjük az étcsokit 31-32 fokosra, és megtöltjük vele a polikarbonát formát. Amikor már minden mélyedés megtelt csokival, az előre kikészített sütőpapír felé fordítjuk a formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzzuk, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazzuk a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogjuk a bonbonokat lezárni. A formát 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokihüvelyek megdermedjenek.Nyomózsákból a mélyedésekbe adagoljuk a sütőtökös-gyömbéres tölteléket, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszük a hűtőbe.Az újratemperált csokival lezárjuk a bonbonokat. Újabb 30 perc hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.A recept a Kifőztük magazin februári számában is megtalálható.