Halloumi pitával és tzatzikivel

  • 2013.06.30.
  • 4






































































Tegnap elkészítettem a kedvenc ciprusi
ételemet: a halloumi sajtot, a legfinomabb köretekkel, amivel tálalni lehet:
pitával és tzatziki salátával :).

A halloumit évszázadok óta készítik Cipruson, Görögországban és a
Közel-keleten is nagyon népszerű grillsajt. A fetához hasonló, többnyire kecske
és juhtejből keverik, de annál keményebb és rugalmasabb sós sajt, grillezve
teljesedik ki nagyszerű íze.

Első alkalommal a larnakai
szállásunkhoz közeli tavernában ettem halloumi sajtot pitával és sok-sok
zöldséggel, a Keo borászat Aphrodité elnevezésű, ízletes borával kísérve
(Cipruson egyébként mindent Aphroditének hívnak :) ) isteni vacsora volt.

Itthon még nem vettem, de most, hogy a Ciprusról hozott
sajtkészletem elfogyott, kénytelen leszek körbenézni az itteni üzletekben. Állítólag
az Aldiban és a Lidlben beszerezhető.
















Tzatziki salátát már nagyon régóta készítek, de csak pár évvel ez
előtt, Csilla barátnőmnek köszönhetően sikerült tökéletesítenem a receptet egy
plusz lépés beiktatásával, a joghurt lecsepegtetésével. Meglepően sok levet ki
lehet vonni a joghurtból ezzel a módszerrel, amitől a joghurt sokkal sűrűbb és
krémesebb lesz, hasonlóan a görög joghurthoz.






























A pita elkészítésénél Chef eredeti görög receptjéből indultam ki,
a mennyiségeket 6 adagra csökkentettem, mert nekem két főre ennyi bőven elég,
de az eredeti receptnél 8 pitás mennyiségek is megtalálhatóak, ha valaki lusta
lenne számolgatni :).



Tzatziki



Hozzávalók:

1 nagy kígyóuborka

2 tk. só

450 g natúr joghurt

150 g tejföl

2-3 gerezd fokhagyma

3 tk. olívaolaj

1 tk. citromlé

1/2 tk. bors



Elkészítés:


A joghurtot sűrű szövésű szűrőbe öntöm, egy tál fölé teszem,
és legalább egy órán keresztül hagyom, hogy jól kicsepegjen.



A kígyóuborkát héjastól tökreszelőn legyalulom, elkeverem a sóval, és
legalább fél óráig állni hagyom.



Amikor az uborka már levet eresztett, alaposan kinyomkodom,
hozzáadom a reszelt fokhagymát, a joghurtot, a tejfölt, az olívaolajat és a
citrom levét is hozzákeverem. Sóval, borssal ízesítem.


Egy éjszakára a hűtőben állni hagyom, mert másnap sokkal
finomabb!





Pita kenyér

Hozzávalók:
(6 pitához)
30 dkg búzaliszt
1 tk. só
1 csapott ek. cukor
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos víz
3 tk.
olívaolaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba kimérem, a közepébe kialakítok egy kis mélyedést és belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, sót, olívaolajat és a langyos vizet. Az egészet jól összedolgozom, 10 percen keresztül dagasztom, majd egy kis olajjal lekenem és 90 percre meleg helyre teszem, hogy megkeljen.


A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és 6 egyforma részre osztom és vizes konyharuha alatt még 20 percig pihentetem.

Negyed óra elteltével az első két pitát kinyújtom és konyharuha alatt még 4-5 percig pihentetem, majd 250 fokra (gázsütő 6-os fokozat) előmelegített sütőben 3-5 perc alatt megsütöm. A pitákat a sütőrácson sütöm, nem tepsiben, amit kiveszek a sütőből és úgy helyezem rá a tésztát, hogy szépen el tudjam igazítani.

A többi pitával is ugyanígy járok el.



Halloumi sajt

Hozzávalók:
25-30 dkg Halloumi sajt
egy kevés olívaolaj

Elkészítés:

A sajtot 1 cm-es szeletekre vágom, és grillsütőn vagy kiolajozott, bordázott aljú serpenyőben magas fokozaton, oldalanként 2-3 perc alatt átsütöm. Azonnal, frissen fogyasztom, mert ha kihűl, hajlamos visszakeményedni.