Tejespite

  • 2013.02.28.
  • 5









































Ez az egyszerű, könnyed édesség a franciáktól ered, a 19.
században, clafoutis néven vált népszerűvé. Eredetileg magos cseresznyével
készítették, de ízlés szerint bármilyen gyümölcsből, vagy akár befőttből is
megsüthető. Fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg kevés likőrrel a tésztája is
ízesíthető.


Évekkel ezelőtt, az elrontott palacsinta tésztám megmentése céljából
készítettem először tejespitét :).
Valószínűleg sok cukrot tettem bele, és ettől annyira leragadt minden egyes darab,
hogy nem tudtam mit kezdeni velük. Dühösen csörtettem a tésztával a kezemben a
wc felé, amikor eszembe jutott, hogy mi lenne ha adnék neki egy új esélyt,
tejespiteként...



Egész jól lett, és lényegében megmentettem a
palacsintatésztámat, meg a desszertet is :).




Azóta azért sikerült megtalálnom a saját ízlésemnek
megfelelő, igazi tejespite receptet.




Hozzávalók:

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

4 tojás

30 dkg liszt

1 l tej

vaj a
tepsi
kikenéséhez

lekvár


Elkészítés:


A tojásokat, a cukrot, vaníliás cukrot és a sót egy
tálba teszem, robotgéppel habosra keverem az egészet.



Hozzáöntöm a tej harmadát, elkeverem, majd hozzáadom a liszt
harmadát is. Simára keverem a tésztát, majd két részletben
hozzáöntöm a maradék tejet és a lisztet is.



Kicsit állni hagyom, amíg a sütőt előmelegítem.



A tésztát egy nagy, kivajazott tepsibe öntöm, először 190
fokon (gázsütő 3-as fokozat) 10 percig, majd 170 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 30-40
perc alatt szép pirosra sütöm.



Porcukorral megszórva, lekvárral tálalom.