Citromos és pisztáciás madeleine

  • 2013.07.02.
  • 4




































































A madeleine egy francia eredetű teasütemény, megírták
(Proust) és megénekelték (Pet Shop Boys) már, számos legenda övezi.
Lényegében egy egyszerű, kevert tészta, ami a
kagyló alakú sütőformában szerzett alakjának köszönhetően válik igazi süteménykülönlegességgé.

Amikor először kóstoltam, meglepődtem, hogy mennyire finom,
igazság szerint semmi extrát nem vártam egy ilyen egyszerű recepttől, mégis
nagyon különleges lett. Citromosat és pisztáciásat készítettem a tésztát
kettéosztva, fele-fele arányban, legközelebb pedig a mandulásat fogom kipróbálni.

Smittenkitchen oldalán talált klasszikus madeleine receptből indultam ki.




Hozzávalók:

(18 darabhoz)

10 dkg liszt

10 dkg olvasztott vaj

10 dkg cukor

2 szobahőmérsékletű tojás

1 csipet só

- A citromos változathoz:


1 citrom reszelt héja

- A pisztáciás változathoz:


5 dkg őrölt pisztácia



Elkészítés:

A vajat felolvasztom és kihűtöm.

A tojásokat a cukorral egy nagyobb tálba teszem és
robotgéppel 2-4 perc alatt habosra verem. Hozzáadom a reszelt citromhéjat, majd
két lépésben a sóval elkevert lisztet is belekeverem, végül az olvasztott vajat
is hozzáöntöm, és jól összedolgozom a tésztát. Negyed órára hűtőbe teszem, hogy
kicsit besűrűsödjön.

A tésztával 2/3 részig töltöm a kivajazott, kilisztezett
madleine formákat, 190 fokosra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőbe
teszem és 10-15 perc alatt megsütöm.

A pisztáciás madeleinbe a reszelt citromhéj helyett őrült
pisztáciát keverek, közvetlenül a liszt hozzáadása után.