Medvehagymás ciprusi kenyér

  • 2016.05.07.
  • 7

A márciusi ciprusi látogatásunk alkalmával, az Ayia Napa-i
Zorbas pékségben ismerkedtem meg ezzel az isteni péksüteménnyel, és a sok különlegesség közül többször is ezt választottam reggelire.
A tipikusan helyi hozzávalókat – halloumi sajtot, olívabogyót és petrezselymet – tartalmazó kis cipó igazi ízélmény volt, még az sem zavart, hogy a magos olívabogyó miatt óvatosan kellett enni, nehogy véletlenül ráharapjak. Talán azért sem, mert ilyen finom olívabogyót még sosem ettem, de nem csak itt, hanem egész Cipruson ez volt a jellemző – az itthoni bogyónak ehhez képest nagyon stril az íze.Hazaérve igyekeztem felkutatni a legeredetibb ciprusi kenyér receptet, végül Paul Hollywood változatát választottam, mert a bejegyzés szerint öt évet töltött el Cipruson, így valószínűleg valami helyi receptet osztott meg.
Az én változatomba egy kis medvehagyma is került, mert épp szezonja volt, és úgy éreztem, passzol az eredeti verzióhoz. Természetesen medvehagyma nélkül is érdemes kipróbálni, ebben az esetben egy kicsivel több petrezselymet adagoljunk hozzá.A recept a Kifőztük magazin májusi számában is megtalálható. Hozzávalók:(3-4 cipóhoz)30 dkg rétesliszt20 dkg finomliszt1 dkg szárított élesztő1 teáskanál só3 evőkanál olívaolaj3 dl szoba-hőmérsékletű víz10 dkg magozott fekete olívabogyó10 dkg halloumi sajt vékony szeletekre vágvafriss petrezselyemzöld10 medvehagymalevélElkészítés: A sütőt – a sütőkővel együtt – 250 fokra melegítjük, majd a követ további fél órán keresztül hevítjük.A kétféle lisztet, a sót és az élesztőt nagy tálban elkeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat és a vizet, és lisztezett felületen vagy dagasztógépben 10 perc alatt összedolgozzuk. Kelesztőtálban egy óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát átgyúrjuk, hozzáadjuk az olívabogyót, a sajtot, az aprított petrezselyemzöldet és medvehagymát, majd kis cipókat formázunk belőle. Lisztezett felületen, konyharuhával letakarva még fél órát kelni hagyjuk.Végül a cipókat a felforrósított sütőkőre csúsztatjuk, és 20-30 perc alatt megsütjük.