Epres pite

  • 2013.04.24.
  • 5






Kezdődik az eperszezon :)!!! És végre eljött a gyönyörű eprek ideje is,
amiket a Vásárcsarnokban vettem szombaton. Egy klasszikus pite receptet
választottam hozzá, Marha Stewarttól.

A pite egy rendkívül egyszerű desszert, elkészítése
semmiféle konyhai jártasságot nem igényel, a tészta készítésénél csak arra kell
figyelni, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta ettől lesz igazán omlós.


A lényegét a töltelék adja, ami a végtelenségig variálható, készülhet édes
(almás, meggyes, diós, mákos, túrós) vagy akár sós (húsos, halas, szalonnás,
zöldséges) változatban is.

Eredete meglepően régre nyúlik vissza. Már Kr. e.
9500 tájáról maradtak nyomai annak, hogy őseink megfelelő szerszámok birtokában
gabonaőrleményből tésztát készítettek, amely a mai értelemben ismert piték,
lepények ősét jelentette. Ha további érdekességre vagy kíváncsi a történetével
kapcsolatosan, klikk ide.



Hozzávalók:

(egy pitéhez)

1 kg friss eper

110 g vaj

110 g porcukor + 2 ek. az eperöntethez

1 nagy tojás + 1 sárgája a kenéshez

235 g liszt

1 késhegynyi só

2,5 dl tejszín 1 ek. cukorral felverve



Elkészítés:

A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára keverem,
beleütöm a tojássárgáját is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a sót, homogén
tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább
egy órára.

A tésztát lisztezett deszkára borítom, tepsi méretűre
nyújtom, a szélére ráhagyok egy keveset.


Egy 28 cm-es tortaformát kivajazok és megszórok liszttel.

A kinyújtott tésztát feltekerem a nyújtófára, és óvatosan
beleengedem a piteformába. Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a
forma oldalára is, a felesleget levágom, az alját pedig villával megszurkálom. Még
egy órára beteszem a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztát egy réteg sütőpapírral beborítom, és
a töltelék helyére száraz babot teszek. Előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 15 percig sütöm, majd a babot kiöntöm
belőle, megkenem a vízzel elkevert tojássárgájával, és még 5-10 percre
visszateszem a sütőbe.

Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. Az epret
megmosom, a zöldet levágom róla úgy, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat
kapjak.

A megpucolt epret serpenyőbe teszem, közepesen alacsony
fokozaton kb. 3 percig párolom, hogy egy kicsit megpuhuljon, majd kiszedem egy
tányérra.


A serpenyőben maradt eperléhez
egy hozzáadom a két evőkanálnyi porcukrot, és kicsit összeforralom, hogy
besűrűsödjön.

A kihűlt epret a tésztára rendezem, és megkenem az
eperöntettel, hogy szép fényes legyen.

Tejszínhabbal a tetején, porcukorral megszórva tálalom.