Baba ganoush gránátalmával és sült cukkini csíkokkal

  • 2015.12.07.
  • 4

Baba ganoush – vagyis arab padlizsánkrém, aminek jellegzetes, füstös ízét a grillezés adja. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk, egy-egy grillezés alkalmával, a faszénnel/fával megrakott grillsütőn pirítsuk meg néhány padlizsánt, hogy isteni padlizsánkrémet készíthessünk belőle. A füstöléshez jó módszer még a gázsütő nyílt lángja felett megperzselni a padlizsánt - a villanytűzhelyeseknek pedig marad az első változat.
Többféleképpen készíthető, egyes arab országokban hagymát, paradicsomot, és más zöldségfélét is adnak hozzá, én most egy egyiptomi változatot hoztam, ami a padlizsánon kívül tahinit, fokhagymát, sót és citromlevet tartalmaz. Az eredeti verziótól eltérően egy kevés szumákot is szórtam bele, ami egy kicsit fanyar, citrusos ízt adott a padlizsánkrémnek.
Köretnek leginkább a pita illik hozzá, de tálalhatjuk pirítóssal, vagy sült cukkini csíkokkal is, ahogy most készítettem. A recept a Kifőztük novemberi számában is megtalálható. Hozzávalók: (4 személyre)- A padlizsánkrémhez:
2 padlizsán
5 dkg tahini
3 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szumák
1 teáskanál só
friss korianderzöld vagy petrezselyemzöld- A cukkini csíkokhoz:
3 kisebb cukkini
1 teáskanál fokhagyma granulátum
½ teáskanál só
frissen darált tarkabors
½ teáskanál kakukkfű
liszt
olaj a sütéshez- A tetejére:
gránátalmamagok díszítéshezElkészítés: A padlizsán héját - ha van rá lehetőség - nyílt gázláng felett megperzseljük, amíg a héja teljesen elfeketedik.
Fa pálcikával megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.A padlizsánokat a sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd leszedjük a héjukat, egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Két evőkanálnyi citrommal meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.