Tabulé

  • 2016.10.25.
  • 6

Az arab konyha népszerű salátáját, a tabulé-t készítettem legutóbb a Kifőztük magazin szeptemberi, arab ízekkel foglalkozó számába.
Ez a bulgur alapú, zöldségekkel gazdagított, sok-sok petrezselyemmel és mentával ízesített saláta nagyon jól passzol grillezett, sovány húsokhoz, de akár önmagában is fogyasztható.Hozzávalók:10 dkg bulgur2 dl alaplé vagy víz30 dkg paradicsom5 szál újhagyma2 csokor petrezselyemzöldfriss mentalevelek3 evőkanál olívaolaj2 evőkanál frissen facsart citromlé1/4 teáskanál só1/4 teáskanál fokhagymapor vagy 2 gerezd fokhagymafrissen őrölt borsElkészítés:
A bulgurt a forró enyhén sós, forró vízzel vagy alaplével leöntjük, lefedjük, és 20-30 percen keresztül állni hagyjuk, ezalatt megpuhul. Az összes zöldséget apróra – lehetőleg egyforma méretűre – daraboljuk, tálba rakjuk. A petrezselyemzöldet és a mentát is felaprítjuk, a zöldségekhez keverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, sóval, borssal, fokhagymával, citromlével ízesítjük, és alapo-san összeforgatjuk. A bulgurt is belevegyítjük, majd tálalás előtt kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.