Kínai pirított tészta

  • 2013.03.02.
  • 7














Kína gasztronómiájában fontos szerepet tölt be a tészta,
ezért sok elkészítési módja létezik. A különböző tésztákat általában köretként
fogyasztják húsok mellé, de van, amikor a tészta a főétel. Legjobb példa erre a
sült tészta, amibe eredetileg csirkemellet is tesznek.



Az itthon előforduló kínai étkezdékben a pirított tésztát
hús nélkül, köretként kínálják, most én is ebben a formában készítettem el, a
szezámmagos csirkém mellé.

Amikor pedig önálló fogásként sütöm, akkor egyszerűen a lent részletezett útmutatást néhány plusz lépéssel kiegészítem:

Kb. 30 dkg csirkemellet
vékony csíkokra vágok.

A feldarabolt húst beleforgatom az 1 tk. keményítőből + 2
ek. szójaszószból kevert pácba, 1-2 órára a hűtőbe teszem.

A csirkemell csíkokat a zöldségek előtt 2-3 perc alatt,
magas fokozaton megpirítom a wokban, majd félrerakom egy tányérra.


Elkészítem a zöldségeket, végül a tésztával egy időben hozzáadom
a csirkemellet is.



























Hozzávalók:



1 nagy vöröshagyma

1 nagy lilahagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 nagy sárgarépa

25 dkg fejes káposzta

6 ek. sötét szójaszósz (világossal is készíthető, én is ezt
raktam bele)

2 ek. chili szósz (vagy 2 tk. őrölt chili)

1 tk. cukor

2 ek. napraforgóolaj

kb. 1/2 csomag spagetti tészta




Elkészítés:

A spagettit feltetszem főni, a zacskón feltüntetett elkészítési
idő előtt 1-2 perccel előbb leveszem, hogy a tészta „al dente” legyen.

A zöldségeket megpucolom, és vékony csíkokra vágom.

A wokban olajat forrósítok, beleteszem a feldarabolt zöldségeket,
beleszórom a sót és a cukrot, 4 perc alatt erős lángon megpirítom az egészet.

Hozzáadom a zúzott fokhagymát, az őrölt chilit és a szójaszószt,
a zöldségekkel jól elkeverem, végül a tésztát is beleteszem.

Időnként átkeverve, néhány perc alatt hagyom összesülni a zöldséges
tésztát.