Zsályás-spárgás tészta zöldborsóval

  • 2013.05.30.
  • 5







Esetem a zöldborsóval és a spárgával, amivel csak annyi a para, hogy a zöldborsót utálom, a spárgát viszont nem csak, az utózöngéjét. A zöldborsó gyerekkorom óta “befe” téma és wannabe sznobként csak, a mentás-zöldborsópürét szeretem lazaccal, a főzeléket és a többi bohócságot viszont nem. A spárga meg tök jó ilyenkor tavasszal mert van pár hét, amikor orrba-szájba esszük, aztán amikor már kezd kínos lenne, hogy minden egyes “kisebb könnyebbülést” csatornaszag kíséri, akkor lekattanunk róla.
Viszont most még tart a láz és itt egy pikkpakk egyszerű recept mindegykinek!

Hozzávalók:spárgazöldborsótésztasonkatejszínkrémsajtalaplé vagy fehérborfriss zsályafokhagymaborssó

A zsályát vágjuk apró csíkokra fel és kevés olívaolajon, az ugyancsak csíkokra vágott sonkával pirítsuk meg. Szedjük ki majd őket egy kis tálba és rakjuk félre későbbre. Ugyanebben a serpenyőben kevés olívaolajon futtassuk meg, az apró szeletekre vágott fokhagymát és az 1-2 ujjnyi darabokra vágott spárgát is. A spárga sípokat rakjuk félre és majd a legvégén használjuk csak fel. Pár perc pirítás után öntsük fel kb. 1,5dl alaplével a serpenyőnket, a lényeg, hogy ellepje a spárgát a lé. Nagyjából 5 percig főzzük de a legjobb ha ellenőrizzük közben, az állagát és a lényeg, hogy ne főjön szét hanem maradjon ropogós a spárga.
Egy kis doboz tejszínt adjunk majd a serpenyőhöz, amit még felüthetünk pár evőkanál sajtkrémmel, hogy krémesebb állagot kapjunk. Még egy gerezd fokhagymát reszeljünk bele, a szószba és adjuk hozzá, az elején félretett spárga sípokat plusz öntsünk bele egy fél bögre mirelit borsót is, aztán hagyjuk rotyogni pár percig az egészet, hogy a mártás is besűrűsödjön és a sípok meg a borsó is megfőjön.
A legvégén pedig keverjük bele a zsályás pirított sonkát a szószba és a kifőtt tésztát forgassuk jól át vele, hogy mindenhol belepje.
Ennyi az egész nagy művelet és ha az öreg Gennaro Contaldo csinálta volna, akkor mehetne az ujjongás is, hogy “Hát ez mennyire egyszerű és fantasztikus éljenek a Taljánok!!!”.
Fogyasztás utána ha a mellékhelyiségben csőtörésre gyanakodnánk, akkor mielőtt szakemberhez fordulnánk várjunk pár órát, hogy a bűzös spárga szervezetünkből gondtalanul távozzon mert a csőtörést igazából “mi okozzuk”!!