Tandoori lazac, korianderes uborka raitaval

  • 2012.02.16.
  • 3

Szeretnétek, ha a lakásotokban, mikor főztök, baromira finom illatok terjengenének? Ilyen csodás indiai illatokra gondolok, ami tényleg tök jó, amíg főz az ember, de utána - mondjuk egy-két napig - az egész lakást átjárja egy kisebb indiai lacikonyha teljes illatspektruma!Nos, ma egy ilyen recepttel szeretnék itt fellépni, ami már az előkészületek során is brilliáns orgiával látja el a szaglószerveinket, aztán sütés közben tovább hatványozódik ez. Majd ugye jön a fentebb említett jelenség, hogy napokkal a főzés után is sunyin ott bújik a lakásban egy szelet India!Hozzávalók:a lazachoz:3-4 szelet lazac0,3l török vagy görög joghurt4 gerezd fokhagyma1db lime leve2 ujjnyi gyömbér1tk őrölt fahéj1tk kardamom mag1tk koriander mag1kk római kömény1ek garam masala1tk őrölt erős paprikafrissen őrölt borssóuborka raita:1db uborka (nem kell az egész)0,2l török joghurt1tk garam masalafél csokor friss koriander (helyettesíthető mentával)1tk őrölt erős paprikasóAz elején leszögezném, hogy ez sem egy gyors recept, ami úgy az egészet illeti, mivel a lazacot illik pácolni minimum egy órát, de a legjobb, ha egy egész éjszakát vagy napot áll benne!A pác elkészítése pedig marha egyszerű. Először is fogjunk egy mozsárt, amiben a magházból kinyert kardamom magokat, a római köménnyel és koriandermaggal szépen összezúzzuk; aki akarja, egy kicsit előtte "pirítsa" meg a fűszereket száraz serpenyőben, az intenzív ízek érdekében.Nincs más dolgunk, mint egy nagyobb tálban a joghurtba belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, ráfacsarjuk a lime levét és beleszórjuk a fűszereket. Majd jól összekeverjük, hogy lehetőleg az összes fűszer jusson mindenhová abban a joghurtos pácban.A lazacszeleteket belefektetjük és óvatosan átforgatjuk a pácban, hogy minden oldalukat jól bevonja és takarja.Mehet a hűtőbe, javaslom minimum egy éjszakára, mert annál intenzívebb és finomabb íze lesz a halnak!Mivel egy tandoori ételről van szó, nyilván akkor lennének a legnagyobb menők a környéken, ha tandoori kemencében bütykölnénk meg a halunkat, de sajnos így Indiától távol nem jellemző ez a kemence a háztartásokban. Épp ezért egy kevés olajat felhevítünk egy serpenyőben és belerakjuk, a lazac szeleteket. Utáltam volna kiönteni azt a nagyon finom pácot, ezért abból is kanalaztam rá bőven a szeletekre és végül a forró pácban megpároltam az előzőleg picit megsütött szeleteket. Lehet, hogy ez szentségtörés vagy mittomén, de nem is érdekel, mert így egy rettenet jó szószt kapunk a végén.Amíg a lazacunk készül, dobjuk össze a raitát, ami újabb ritka egyszerű feladat.Az uborkát reszeljük le vagy vágjuk össze nagyon apróra, csináljuk úgy, mintha tzatzikit készítenénk. Ha ezzel megvagyunk, akkor nyomkodjuk ki a levét és dobjuk bele a joghurtba.Vágjunk rá friss koriandert - aki nem szereti, az helyettesítse mentával -, szórjuk meg a garam masalával és az őrölt erős paprikával, kis só és bors, aztán egy komolyabb keverés és készen is vagyunk!Tálalni az ételt pedig naan-nal vagy rizzsel egyaránt lehet. Jelen esetben nálam a naan volt a nyerő, amire ráhalmoztam a lazacszeleteket és meglocsoltam a pácból készült szósszal a tetejüket. Ráküldtem egy nagy adag raitát és megszórtam egy halom friss korianderrel!Aztán meg próbáltam egy normális fotót csinálni, de olyan kegyetlen finom illatok terjengtek a tányér felett, hogy képtelen voltam fotózni és inkább megettem az "alanyt"!