Thai lazac leves

  • 2012.03.19.
  • 8

Az elmúlt héten erősen rajta voltam ezen a thai vonalon, épp ezért egy újabb recept jöjjön az említett régióból. Persze azért egy kis csavar akad benne, mivel gondolom arrafelé annyira nem mindennapi a lazac, de hát kellett valami finom hal ebbe a lébe, és szerintem ez tökéletesen passzolt.Amúgy meg simán rá lehetne fogni, hogy egy keleties hatású halászléről van szó, de gyanítom, ezt bajai és szegedi barátaim mély megvetéssel olvasnák.Mindenki más viszont, ha megcsinálja a receptet, nyugodtan vagánykodjon azzal, hogy ez egy thai ihletésű halászlé, mert az olyan baromian jól hangzik (vagy nem)!Hozzávalók:250gr lazac1 doboz kókusztej2db lime leve1 szár citromfű2ek thai vörös currypaszta1tk őrölt chilipaprika1 maréknyi fafülgomba (vagy bármilyen más gomba)1 csomag mungóbabcsíra (elhagyható vagy helyettesíthető)1/2 csomag üvegtészta vagy udon tészta2 ujjnyi friss gyömbér2-3ek halszósz1 bögre alaplétálaláshoz friss korianderNos, egy újabb tétel, amit rettentően, sőt baromian nehéz elkészíteni. Nagyjából az a helyzet, hogy fogjuk az összes alapanyagot és beleöntjük egy lábosba, majd készre főzzük. Persze azért árnyaltan a helyzet kicsit másképp fest, de tényleg a fenti mondat még akkor is helytálló.Szóval fogjunk egy kevés kókusztejet és forraljuk fel, majd rakjuk bele a currypasztát. Két evőkanállal írtam, de igazából lehet több is, kevesebb is - attól függ, ki mennyire hardcore arc, ami a csípősséget illeti. Szóval a felforralt kókusztejben olvasszuk fel a pasztát, majd ha ezzel megvagyunk, dobjuk a lábosba a maradék pasztát és az alaplevet (ami legjobb, ha zöldség alaplé) is öntsük bele. Forraljuk fel az egészet, majd vegyük vissza a hőt közepesre. Közben adjuk hozzá a jól megzúzott citromfüvet, a felvágott gombát - ha szárított fafülgombát használtok, mint én, akkor azt előzőleg áztassátok be! - és reszeljük bele a friss gyömbért a lébe. Halszósszal ízesítsük és a lime levével, amiből én két darabot írtam, de ettől mondjuk jó savanykás lesz, ahogy én szeretem, de lehet másnak egy lime is elég. Szórjuk meg még az egészet egy kis őrölt chilipaprikával és körülbelül negyed órát főzzük lassú tűzön a levet. A végén tegyük bele a felkockázott lazacdarabokat és az üveg- vagy udon tésztát is. Mindkét alapanyagnak körülbelül 3-4 perc kell, hogy készre főjenek. Nincs is más dolgunk a végén, mint tálalni és ennél a pontnál szórjuk meg az egészet friss korianderrel - ami a képen nincs, mert sajnos benéztem a dolgot és nem volt otthon, de azért így is erőltetem - és rakjunk bele friss mungóbab-csírát vagy szójabab-csírát, de ezt is kihagyhatjuk. Mondjuk kár lenne érte, mert baromi jó érzés a friss és roppanós csírákat harapdálni.Kellemesen fűszeres, csípős és savanykás leves a végeredmény és remélhetőleg mellé meg nagy elégedett mosolyok is társulnak!

Címkék

Leves Thai Lazac Udon