Kakaós-eperkrémes torta

  • 2013.11.09.
  • 0

Ez a desszert még a lányom névnapjára készült, és olyan sikere volt, hogy úgy gondoltam, megosztom veletek is. A piskótája sima kakaós vizes piskóta, a krémje joghurtos-mascarponés-epres, nem nehéz, és inkább savanykás, mint édes. Az elkészítésénél majdnem történt egy kis malőr, mert a viszonylag sok krémhez kevésnek tűnt a zselatin, de egy csomag épp kéznél levő habfixálóval sikerült megoldani a problémát. Bármilyen más bogyós gyümölccsel is finom, de nálunk a gyerekek mindig csokis-epres összeállítást kérnek, ha már tortáról van szó.ReceptA tésztához4 tojás20 dkg cukor9 evőkanál vízegy sütőpor12 dkg liszt3 dkg keserű kakaópor
A krémhez25 dkg eper25 dkg mascarpone2 dl tejszínegy kis pohár natúr joghurt6 evőkanál cukoregy evőkanálnyi citromléegy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fixA tetejére eperszemek
Először a torta alapját készítem el. Ehhez a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, utána a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.Sütőpapírral bélelt, kb. 24-25 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, majd két lapra vágom.A krémhez az epret a cukorral és a citromlével botmixer segítségével pépesítem, hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarponét, meg a joghurtot. A tejszínt a zselatinnal és habfixálóval kemény habbá verem (ha túl keménynek tűnik, a végén kevés epres krémmel lazítom), és összeforgatom az epres-mascarponés résszel. Az alsó tortalapot megkenem a krémmel (nem kell sajnálni), végül körbekenem vele az egész tortát. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, másnap, tálalásnál eperszemekkel díszítem.