Tökmagos pogácsa

  • 2012.02.15.
  • 4









Nagyon szeretem a tökmagos pogácsát, így elhatároztam, hogy szilveszterre el is készítem. Elkezdtem hozzá keresni a legmegfelelőbb receptet, végül egyértelműen Millie nyert a leírás és a csodálatos fotó alapján.

Nemcsak finom lett, hanem nagyon szép is, hamar el is fogyott.

Egyetlen különbség az övéhez képest, hogy a felhasznált tökmagolajtól az én pogácsáim belül kicsit zöldes árnyalatúak lettek, de ezt senki se kifogásolta.


Recept



egy kis pohár (15 deka) natúr joghurt

12,5 dkg juhtúró

1 dl tejszín

1 tojás

1 csomag szárazélesztő

35 dkg liszt

4 evőkanál tökmagolaj

10 dkg tökmag (natúr)

2 teáskanál só



A hozzávalókból robotgép segítségével rugalmas (inkább puha) tésztát dagasztok, ezután kézzel beledolgozom a tökmagot. Langyos helyen duplájára kelesztem, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Felvert tojással megkenem, hagyom negyed órát pihenni (amíg a sütő bemelegszik) majd előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Nehéz megállni, hogy még melegen ne egye meg az egészet az ember. Kb. 24 darab lett belőle.