Rakott zöldbab

  • 2012.10.15.
  • 5







A
másfél éves fiam egyes számú kedvence már jó ideje, bármikor, bármennyit
megeszik belőle, ezért gyakran készítem, és fagyasztok is le neki belőle.
Szereti kínai kellel, kelkáposztával, karfiollal, patisszonnal, tökkel is,
úgyhogy variálni is tudom. A paradicsomkarikákat csak a rakott zöldbab tetejére
szoktam tenni, a többire csak tejföl és sajt kerül. A lányom közölte már előre,
hogy nem hajlandó megenni, de érdekes módon ebédnél mégiscsak megette az egész
tányérral. Egyszer. Nem biztos, hogy következő alkalommal is így lesz…



Recept




Egy kiló zöldbab
40 dkg darált hús
20 dkg rizs
egy zöldpaprika
egy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
köménymag
pirospaprika
egy (de inkább másfél) nagy pohár tejföl
1-2 paradicsom
15 dkg reszelt sajt



A rizst megfőzöm dupla
mennyiségű vízben. A zöldbabot megtisztítom, darabolom, sós vízben puhára
főzöm. (Lehet fagyasztottat is használni.) Kevés olajon megpirítom a
felaprított hagymát és a felkockázott zöldpaprikát, rászórok fél mokkáskanálnyi
köménymagot is. Ha a hagyma már üveges, rádobom a húst, kevergetve pirítom.
Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is. Amikor a hús már kifehéredett, rászórok
két teáskanál pirospaprikát, sózom, jól elkeverem, majd aláöntök kb. egy deci
vizet és pár perc alatt puhára párolom. Ha kész, a húst a rizzsel összekeverem.

Nagyon vékonyan kikenek egy kisebb tepsit olajjal, megszórom
zsemlemorzsával. Beleterítem a bab felét, erre rakom a húsos rizst, majd ismét
zöldbab következik. A tetejét bőven megkenem tejföllel, megszórom reszelt
sajttal. A paradicsomot vékonyabb karikákra vágom és elrendezem a sajt tetején.
Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt átsütöm.